Ingrediënten
Mosterdsoep
- 60 g boter
- 2 st prei
- 2 st sjalot
- 3 teen knoflook
- 1 st grote aardappel
- 8 plakjes gerookt ontbijtspek
- 60 g bloem
- 200 ml droge witte wijn
- 4 el grove mosterd maille
- 200 ml kookroom
- 1000 ml gevogeltebouillon
Garnering
- 6 plakjes gerookt ontbijtspek
- 15 g platte peterselie voor 8 takjes
- zout
Instructies
Bereiding:
- Zet 12 koffiekopje met schotel klaar.
Mosterdsoep
- Verwijder het groen van de prei en snijd het wit in fijne ringen en was deze grondig. Snipper de sjalot, snijd de knoflook in dunne plakjes. Schil de aardappel en snijd deze in blokjes (brunoise). Snijd de 8 plakjes ontbijtspek fijn. Smelt de boter in een pan en voeg de prei, sjalot, knoflook, aardappel en fijngesneden ontbijtspek toe. Fruit op laag tot middelhoog vuur aan, totdat de sjalot en prei zacht zijn. Voeg de bloem toe. Bak ca. 1 min, al roerend, op laag vuur verder om de bloem te garen. Blus af met de witte wijn en laat even inkoken. Voeg 1000 ml gevogeltebouillon toe en breng langzaam aan de kook. Roer de mosterd in een kommetje los met wat soep en voeg samen met de kookroom toe aan de soep. Laat de soep op laag vuur nog 5 min zachtjes doorpruttelen. Breng op smaak met zout.
Garnering
- Hak de peterselie incl. stengels fijn. Bak 6 plakjes gerookt ontbijtspek uit tot ze knapperig zijn. Laat afkoelen op keukenpapier en verbrokkel grof .
Serveren:
- Verdeel de soep over 12 koffiekopjes. Bestrooi de soep vlak voor serveren met de fijngehakte peterselie en het verbrokkelde spek.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Terres Quero Chardonnay, Mendoza- Argentinië