Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Ravioli met walnoot-saliericotta en beurre noisette met maanzaad

Nog geen beoordeling
Ravioli met walnoot-saliericotta en beurre noisette met maanzaad
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenItaliaans
Trefwoord2024, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • Pastamachine

Ingrediënten

Gedroogde cherrytomaat

  • 500 g cherrytomaatjes

Pastadeeg

  • 300 g pastameel de tarwe tipo 00
  • 300 g bloem
  • 90 ml olijfolie
  • 6 st eieren
  • extra bloem om te bestuiven

Pastavulling

  • 600 g ricotta
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 12 blad salie
  • 200 g walnoten

Beurre Noisette met maanzaad

  • 250 g boter
  • 30 g maanzaad zwart
  • 6 blad salie
  • grof gemalen peper en zout

Instructies

Bereiding:

  • Zet de grote risottoborden klaar. Verwarm de oven voor tot 90° C voor de tomaatjes.

Gedroogde cherrytomaat

  • Halveer de tomaatjes, laat deze drogen in de oven van 90°C (ca. 90 min).

Pastadeeg

  • Kneed in de keukenmachine het pastameel, de bloem, olijfolie, 6 eieren en een snuf zout tot een stevig deeg.Voeg extra meel toe als het deeg plakt. Het moet stevig en soepel zijn. Verpak het deeg in 3 porties in plasticfolie en laat minstens 30 min. in de koelkast rusten.

Pastavulling (walnoot-saliericotta)

  • Hak voor de vulling de walnoten en losse blaadjes salie fijn. Meng de gehakte walnoten en fijngesneden salie met de Parmezaanse kaas door de ricotta. Breng op smaak met peper.

Ravioli samenstellen

  • Verdeel het deeg in 12 porties. Rol elke portie deeg op een pastamachine uit tot een lap van 1 mm dikte. Halveer het deegvel (in de lengte). Schep op het halve deegvel met 2 kleine lepels 3 bergjes van de vulling (ca. 2cm), met een tussenruimte van zo’n 4-5 cm. Maak het pastadeeg rond de vulling met een kwastje vochtig met water. Leg het andere deegvel erop en druk het deeg rond de vulling goed aan; zorg dat de vulling zo weinig mogelijk, liefst geen, lucht bevat. Steek met een ronde/geribbelde pastasnijder uit het ravioli vel, 3 ravioli kussens van ca 8 cm. (Ø). Leg de ravioli in één laag op een schaal bestoven met wat extra pastameel. Bestuif ieder laag opnieuw met het harde pastameel. Maak op dezelfde manier 36 grote ravioli. Verdeel de kussentjes over 3 platte schalen. Zorg dat de stapels laag blijven. Bewaar de ravioli op een koele plek. Kook vlak voor het uitserveren de ravioli in ruim kokend water met peper en zout gaar. De ravioli komt bovendrijven als ze gaar is. Meerdere pannen gebruiken is raadzaam.

Beurre Noisette met maanzaad

  • Snijd de salieblaadjes in reepjes (tip rol salieblad op en snijd dan in reepjes). Klaar de boter in een koekenpan en laat de geklaarde boter bruin kleuren. Neem pan van de warmtebron en meng met de reepjes salie en het maanzaad.

Serveren:

  • Schep de ravioli met een schuimspaan uit het water, laat ze kort uitlekken op een vochtige theedoek. Verdeel deze over de borden, 3 per bord. Schep de Beurre Noisette erover en bestrooi met grof gemalen zwarte peper. Garneer met de gedroogde tomaatjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Artimone Rosso, Sicilië-Italië