Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Sliptong met brandade, prei-courgette en jus vadouvan

Nog geen beoordeling
Sliptong met brandade, prei-courgette en jus vadouvan
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2025, december, kerst
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Sliptongen

  • 12 st sliptongen
  • 100 g roomboter

Brandade

  • 600 g kruimige aardappelen
  • 1 tn knoflook
  • 300 g kabeljauw
  • 100 ml volle melk
  • 50 g roomboter

Prei-courgette

  • 1 st prei
  • 1 st courgette

Jus van vadouvan

  • 1 el vadouvan
  • 300 ml kookroom
  • 100 ml witte wijn
  • 10 ml witte balsamico azijn

Knoflook amandelen

  • 90 g amandelstiften
  • 1 tn knoflook
  • peper en zout
  • zonnebloemolie

Instructies

Bereiding:

  • Zet 12 vierkante borden in de warmhoudkast.

Brandade

  • Schil de aardappelen en spoel ze goed af. Kook ze met een 1 el zout ca.18 min. Giet af en stoom de aardappelen droog. Snijd de kabeljauw in kleine blokjes. Schenk in een steelpan de melk en voeg de boter toe. Rasp de knoflook en voeg erbij. Als de boter is gesmolten vuur laag zetten en de stukjes kabeljauw toevoegen. Na 10 min sudderen vuur uitdraaien. Stamp de aardappelen en draai door een zeef. Meng alle kabeljauwstukjes door de puree voeg vervolgens de helft van de apart gezette warme melk door de puree Niet alles tegelijk. Meng er eventueel nog een beetje melk doorheen, zoveel als nodig is om een mooie aardappelcrème te krijgen. Spatel goed door, dek af met aluminiumfole en zet in warmhoudkast.

Knoflook amandelen

  • Pers de knoflook. Neem koekenpan en verwarm 2 el zonnebloemolie, voeg ook gelijk de amandelstiften toe. Verwarm dit op laag vuur. Houd goed in beweging. Als de amandelstiften beginnen te kleuren de knoflook toe voegen en mooi goudbruin laten kleuren. Als deze gekleurd zijn gelijkmatig verdelen over een bord met keukenpapier.

Jus van vadouvan

  • Verwarm 2 el zonnebloemolie in een steelpan en voeg de vadouvan toe. Roer dit even kort mee tot je het donkerder ziet kleuren en de geur mooi vrijkomt. Blus af met de witte wijn, room en witte balsamicoazijn. Laat dit 2 min doorkoken en breng op smaak met peper en zout. Eventueel iets meer azijn voor het frisse of misschien een klontje boter voor het romige.

Sliptongen

  • Knip de buitenste graten van de sliptongen. Als je deze tegen het licht houdt zie je ze precies lopen. Knip ook de kop eraf. Snijd nu over de lengte aan beide kanten de slibtong over de middenlijnen in tot op de graat. Verwijder eventueel bloed wat aan de zijkant zit. Bestrooi met snufje zout en rondom bakken in de roomboter. Dek af met alufolie en houd warm.

Prei-courgette

  • Verwijder kop en kont en vervolgens buitenste blad van de prei. Snijd nu de prei in stukken van ca.7 cm en snijd deze julienne. De prei nu goed wassen en droog maken. Was de courgette en snijd kop en kont eraf en halveer de courgette. Verwijder de zaadlijsten en rasp de courgette. Verwarm 2 el zonnebloemolie, fruit de prei hierin en als deze begint te garen de courgette toevoegen en flink doorwarmen. Dit alles op laatste moment bakken en direct uitserveren!

Serveren:

  • Maak een quenelle van de brandade en leg deze in het midden van het bord. Boven op een schepje van het prei-courgette mengsel. Ernaast 1 el jus van vadouvan. Bovenop groentemengsel de sliptong draperen en bestrooien met de knoflook-amandelstiften.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Viu Manent Chardonnay Gran Reserva, Colchagua-Chili