Ingrediënten
Citroenen
- 4 st biologische citroenen
Mascarponemengsel
- 4 st eieren 150 g kristalsuiker
- 2 el poedersuiker
- 500 g mascarpone
Slagroom
- 400 ml slagroom
Lange vingers
- 2 pakken lange vingers 50 ml limoncello
Garnering
- 1 reep pure chocolade 75%
Instructies
Bereiding:
- Zet 12 grote glazen klaar, die in een lade van de diepvriezer passen.
Citroenen
- Maak de citroenen schoon en rasp de gele schil en houd deze apart. Snijd de citroenen daarna doormidden en pers het sap eruit. Zet rasp en sap apart voor gebruik bij mascarponemengsel, lange vingers en serveren.
Mascarponemengsel
- Splits de eieren. Zowel de dooiers als de eiwitten worden gebruikt. Klop in een schone kom (even ontvetten met wat citroen) de eiwitten stijf met de poedersuiker en zet apart voor roommengsel. Klop in een andere, schone ruime kom de eierdooiers samen met de kristalsuiker tot een licht en schuimig mengsel (duurt ruim 3 min). Voeg nu de mascarpone, de helft van de citroenrasp en 6 el citroensap toe aan de opgeklopte eidooiers. Klop dit mengsel goed door.
Roommengsel
- Klop in een derde schone kom (even ontvetten met wat citroen) de slagroom stijf. Schep daarna de slagroom voorzichtig door het mascarponemengsel. Spatel als laatste het opgeklopte eiwit door het mengsel.
Lange vingers
- Breek voorzichtig de lange vingers in stukjes die op de bodem van de gekozen glazen passen en deze geheel bedekken. Maak nog eenzelfde extra hoeveelheid. Maak een mengsel van het overgebleven (de helft dus!) citroensap en de limoncello en doe dit in een diep bord. Doop de stukken lange vinger met de kant zonder suiker in dit mengsel en laat ze dit opzuigen. Leg een eerste laagje van de lange vingers op de bodem van de glazen. Verdeel de helft van het roommengsel over de eerste laag lange vingers. Leg hierop heel voorzichtig een tweede laagje lange vingers. Eindig met een tweede laag van het roommengsel. Zet de glazen minimaal 90 min in de lade van de vriezer om op te stijven. Breng ongeveer 30 min. voor het uitserveren over naar de koelkast.
Garnering
- Maak chocolade krullen met een dunschiller.
Serveren
- Haal de glazen met de tiramisu uit de koelkast, strooi der rest van de citroenrasp over de bovenkant van de tiramisu, garneer met de chocoladekrullen en serveer direct.
Notities
WIJNSUGGESTIE
La Tordera Spumante Rosé Brut di Gabry, Veneto-Italië