Equipment
- steekring 8 cm
Ingrediënten
Mosselen
- 3000 g mosselen in schelp dit is ca 800 g mosselvlees
Eieren
- 8 st eieren
Komkommer
- 500 ml witte wijnazijn
- 100 g suiker
- 3 st komkommer
Tartaar
- 10 takjes bladpeterselie
- 12 sprietjes bieslook
- 3 st sjalot
- 8 st kleine augurken cornichons
- 6 el mayonaise
Garnering
- 12 takjes kervel
Instructies
Bereiding:
- Zet 12 kleine borden klaar. Gebruik steekring van 8 cm om de tartaar te vormen.
Mosselen
- Borstel de mosselschelpen schoon. Verwijder mosselen die niet goed zijn (schelpstuk of sluiten niet). Neem een heel grote kookpan met deksel, waarin de mosselen maximaal een-derde van de ruimte innemen, zolang de schelpen gesloten zijn. Voeg een klein laagje water toe en breng dit aan de kook. Voeg dan de mosselen toe en sluit het deksel. Laat enkele min. koken en schud de mosselen met gesloten deksel enkele malen om. De mosselen zijn gaar als alle schelpen openstaan. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze afkoelen.
- Zeef het mosselvocht en geef dit aan de koks die de tomatenvissoep maken. Toevoegen van het mosselvocht zal de smaak van de soep verrijken!
- Haal de gekookte mosselen uit de schelp en snijd ze in stukjes, maar niet al te fijn.
Eieren
- Kook de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en hak ze fijn.
Komkommer
- Was de komkommers, laat de schil zitten. Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommers met de mandoline in lange dunne repen. Leg in een ruime mengschaal. Verwarm in een steelpan de witte wijnazijn met de suiker en roer goed tot de suiker is opgelost. Laat helemaal afkoelen. Schenk dit gekoelde mengsel vervolgens over de komkommerrepen, zodat deze onderstaan. Zet opzij tot de borden opgemaakt worden.
Tartaar monteren
- Snijd de peterselie, de bieslook, de augurken en de sjalotten fijn. Voeg de mayonaise toe. Meng in een kom samen met de fijngehakte eieren. Voeg daarna de mosselstukjes toe. Meng voorzichtig zodat het mosselvlees niet te fijn wordt.
Serveren:
- Verdeel de komkommerrepen losjes over de borden. Verdeel met behulp van een steekring de tartaar midden op de borden. Leg hierop een kerveltakje ter garnering.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Quinta da Setencostas Alenquer, Lissabon-Portugal