Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Knoflooksoep met uien en olijvenkaaskoekje

Nog geen beoordeling
Knoflooksoep met uien en olijvenkaaskoekje
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2025, januari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Kaaskoekjes

  • 100 g bloem
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 2 el melk
  • 50 g boter

Soep

  • 6 st witte uien
  • 6 bol knoflook
  • 1500 ml kippenbouillon
  • 75 g boter
  • 3 st eieren

Garnering soep

  • 1 bol knoflook
  • ½ bos bladpeterselie

Olijventapenade

  • 1 bol knoflook
  • 100 g groene olijven zonder pit
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 1 st biologische citroen
  • 12 g kappertjes
  • 12 g peterselie
  • 125 g olijfolie extra vierge
  • vers gemalen peper en zout

Instructies

Bereiding:

  • Zet 12 soepkommen in de warmhoudkast en zet 12 bordjes klaar voor kom en koekje.
  • Verwarm oven op 100°C (knoflookplakjes), 180°C boven en onderwarmte (koekjes).

Kaaskoekjes

  • Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Doe de bloem, kaas, boter en melk in een mengkom. Voeg peper naar smaak toe en kneed er een stevig deeg van. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 20 x 20. Smeer de lap in met de olijventapenade en rol vanaf de lange zijde op. De rol inpakken in huishoudfolie en voor de stevigheid ca. 60 min. in de koelkast leggen.
  • Snijd van de rol met een scherp mes 12 kleine plakjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 10 à 12 min (boven-en onderwarmte) op 180 °C gaar en goudbruin. Laat afkoelen tot serveren.
  • Snijd de witte uien fijn. Pel alle teentjes van de 6 knoflookbollen en hak ze fijn. Verhit de boter in een pan, voeg de uien en daarna de fijngehakte knoflook toe en fruit een paar min.. Laat de uien en knoflook niet verkleuren, laat ze glazig worden. Schenk de bouillon bij de uien met knoflook en breng tegen de kook aan. Klop voor uitserveren de eieren los in een schaal. Schenk ze voorzichtig in de soep. Je ziet de eieren stollen in kleine slierten. Breng de soep op smaak met peper en zout. Bewaar.

Garnering soep

  • Pel de tenen van een bol knoflook en snijd ze in 12 plakjes. Laat de plakjes op keukenpapier in de 100°C oven drogen. Haal goudbruin uit de oven. Hak de bladpeterselie fijn. Bewaar.

Olijventapenade

  • Pel de tenen knoflook, rasp de schil van de citroen en snijd de peterselie fijn. Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix met de blender tot een egale spread. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Garnering

  • Verwarm de soep. Verdeel over de 12 kommen. Garneer de soep met wat fijngehakte peterselie en de gedroogde plakjes knoflook.

Serveren:

  • Zet de kom knoflooksoep op het bordje en serveer het olijvenkaaskoekje ernaast.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Sao Lourenco Branco, Bairrada-Portugal