Equipment
- keukengaren
Ingrediënten
Kwartel en saus
- 12 st jeneverbessen 6+6
- 150 ml kippenbouillon zie gerecht bouillon van de soep
- 12 st kwartels
- 120 ml slagroom
- 150 g boter ongezouten (50+60 +40)
- 24 plakken ontbijtspek gerookt
- 80 ml oude jenever
Bimi en tomaat
- 12 st bimi
- 36 st tros cherrytomaat
- 2 g chilivlokken
- 1 teen knoflook
- peper en zout olijfolie
Instructies
Bereiding:
- Zet 12 bordjes in de warmhoudkast (middelmaat). Verwarm de oven voor op 200 °C voor de tomaatjes.
Kwartel en saus
- Snijd 50 g boter in kleine blokjes en zet deze op een schaaltje in de koelkast. Plet lichtjes de jeneverbessen met de platte kant van een mes en verwerk de helft van de geplette jeneverbessen in 60 g zachte boter met zout en peper tot een crème. Verdeel de crème in 12 porties. Vul de kwartels met de crème en kruid ze met peper en zout. Omwikkel de kwartel met ontbijtspek, sluit ze zorgvuldig met keukengaren. Braad de kwartels in een braadpan aan, in 40 g boter. Laat ze nog 8 min. bakken op matig vuur: de kwartels moeten aan alle zijden goudbruin zijn. Laat nog 15 min zachtjes nagaren. Voeg er 3 min. voor het einde van de kooktijd de rest van de geplette jeneverbessen bij. Neem aan het einde van de baktijd de kwartels uit de braadpan en verwijder bindtouw. Houd de kwartels warm in de warmhoudkast. Blus de bakbodem met de jenever en de bouillon af, schraap het aanbaksel los verwerk er de room in. Neem de pan van het vuur laat licht afkoelen. Monteer kort voor het uitserveren de saus af met de ijskoude boterblokjes tot een mooie saus.
Bimi en cherrytomaatjes
- Spoel de bimi’s en de cherrytomaatjes aan de tros af. Leg ze in een ovenschaal en voeg 3 el olijfolie, 1 hele teen knoflook, de chilivlokken en zout toe. Zet de schaal 8 min in de 200 °C oven. Gebruik vocht uit ovenschaal bij serveren.
Serveren:
- Leg op elk bord een geroosterde bimi en een trosje van 3 tomaatjes besprenkel met vocht van het roosteren, leg de kwartel naast de groenten en schenk roomsaus over de kwartel. Warm uitserveren.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Tenuta Sant’AntonioMonte di Colognola, Veneto-Italië