CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Koffiedessert

Categorie: 
Maand: 

MENU 2013


Koffiedessert

Vergelijkbare recepten

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Koffiecreme

  • 375 gram mascarpone
  • benodigde slagroom
  • 25 gram espresso-oploskoffie
  • 300 mililiter karamel
  • 90 gram poedersuiker
  • 75 gram pijnboompitten

Chocolaatjes

  • 150 gram pure chocolade
  • 150 gram witte chocolade
  • benodigde fleur de sel
  • benodigde noten

Karamel

  • 600 gram suiker
  • 300 mililiter water
  • 90 mililiter natuurazijn

Grissini

  • 3 stuk(s) kaneelstokjes
  • 8 stuk(s) steranijs
  • 8 stuk(s) kruidnagels
  • 8 korrel(s) kardemon
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 60 gram poedersuiker
  • 5 plak(ken) bladerdeeg
  • 2 stuk(s) eierdooier

Earl-grey ijs

  • 30 gram Earl-grey thee
  • 220 gram suiker
  • 9 stuk(s) eidooier
  • 300 mililiter melk
  • 400 mililiter room

Voor het serveren

  • benodigde vanilleolie

Koffiedessert Werkwijze

Earl-grey ijs

Breng de melk aan de kook, voeg de thee toe en laat de melk 3 min van het vuur af trekken. Zeef de melkthee. Klop de eierdooiers los en voeg de suiker en eidooier toe. Verwarm de compositie al roerend tot 82 °C.

Laat de compositie afkoelen, meng de room erdoor en draai er ijs van.

Karamel

Doe de suiker, 75 ml water en de azijn in een pan en maak er een mooie goudbruine karamel van.

Blus af met 225 ml water en kook in tot een mooi vloeibare karamel. Laat afkoelen.

Koffiecrème

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de mascarpone los en voeg zoveel slagroom toe tot het mengsel lobbig is. Breng dit op smaak met de oploskoffie en de karamel en voeg eventueel naar smaak nog wat oplos­koffie toe. De crème moet niet te zoet, maar ook niet te bitter zijn. Doe de crème in een spuitzak en bewaar deze in de koeling.

Maak een papje van de poedersuiker met wat water. Leg de pijnboompitten op een met bakpapier beklede bakplaat en giet hier het papje overheen. Schuif de plaat 5 min in de op 180 °C voorverwarmde oven en hussel na 5 min het geheel door elkaar. Herhaal dit tot de pijnboompitten goud­bruin zijn en omhuld zijn met een laagje suiker

Grissini

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de kaneel, de steranijs, de kruidnagels en de kardemom in een pannetje en vijzel deze heel fijn. Wrijf de melange door een zeef en voeg hier de basterd- en poedersuiker aan toe.

Meng goed en let erop dat het mengsel naar de specerijen moet smaken, maar ook een beetje zoet moet zijn. Klop de eierdooier los.

Bestrijk het bladerdeeg met eierdooier en bestrooi deze rijkelijk met specerijenmelange. Snijd nu het bladerdeeg in repen van 2 cm breed en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak de grissini's 15-20 min tot ze krokant en droog zijn.

Chocolaatjes

Zet een aantal borden ruim van te voren in de koeling.

Smelt de chocolade au bain-marie en maak mooie rondjes op een bord. Bestrooi met een paar korrels fleur de sel of een noot en laat opstijven in koeling.

Serveren:

Spuit de koffiecrème onder in de coupe en giet hier wat vanilleolie bij. Leg er wat gesuikerde pijnboompitten op en schep daar boven op een quenelle van het ijs.

Serveer met de grissini's en de chocolaatjes.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen