CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Met sabayon gegratineerde grapefruit met appelroom

Categorie: 
Maand: 

MENU 2012

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Appelroom

  • 6 stuk(s) Cox Orange appelen
  • scheutje(s) citroensap
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram mascarpone
  • 200 mililiter slagroom

Sabayon

  • 8 stuk(s) eidooiers
  • 10 eetlepel(s) Grand Manier
  • 0.5 theelepel(s) maizena

Grapefruit

  • 8 stuk(s) grapefruits
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • benodigde poedersuiker om te bestrooien

Met sabayon gegratineerde grapefruit met appelroom Werkwijze

Bereiding:

Appelroom

Maak eerst de appelroom. Schil de ap­pelen, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Hak de parten in blokjes en bedruppel die met citroensap om verkleuren te voorkomen. Doe de appelstukjes met 4 el water in een steelpan en laat met het deksel op de pan op halfhoog vuur een paar min koken tot ze zacht beginnen te worden. Neem het deksel eraf en voeg de suiker toe. Draai het vuur iets hoger en laat de appel­stukjes helemaal gaarkoken en het vocht vrijwel geheel verdampen. Neem van het vuur en pureer ze tot een glad mengsel. Laat afkoelen.

Klop de mascarpone tot een glad mengsel en spatel de appelpuree erdoor. Klop de room tot hij zachte pieken vormt en vouw hem door de appel­room. Proef en voeg eventueel wat poedersuiker toe. Zet de room tot gebruik in de koelkast.

Grapefruit

Snijd een plak van de boven- en de onderkant van de gra­pefruits. Snijd de schil met een scherp mesje van boven naar beneden tot op het vruchtvlees in repen en snijd de partjes tussen de vliezen los. Vang daarbij het uitlopende sap op. Druk ook het sap uit de vliezen en leg de partjes op een schone theedoek. Giet het sap in een steelpan en voeg de suiker toe, inkoken tot het een dikke siroop is.

Verdeel de grapefruitpartjes over 12 lage kommen. En zeef wat poedersuiker door een theezeefje over de grapefruitpartjes.

Sabayon

Doe voor de sabayon de grapefruitsiroop, de eidooiers, de Grand Marnier en de maïzena in een kom.

Klop au bain-marie met een handmixer tot een dikke romige saus. Het volume neemt een factor twee tot drie toe. Dit duurt 8-10 min.

Serveren:

Schep de sabayon over de grapefruitpartjes en laat onder de voorverwarmde grill goudbruin worden. Schep de appelroom in bolletjes uit de kom en leg die op de sabayon.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen