CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Perentaart

Categorie: 
Maand: 

MENU 2012

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Speciaal keukengerei

  • 1 stuk(s) taartvorm rond 26 cm

Ingrediënten

  • 4 stuk(s) eieren
  • 280 gram bloem (250 gr + 30 gr)
  • 1.5 theelepel(s) zout
  • 125 gram koude boter
  • 100 gram witte amandelen
  • 3.5 stuk(s) rijpe handperen
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 100 gram zachte boter
  • 125 gram suiker
  • 2 theelepel(s) Kirsch
  • 125 gram abrikozenjam

Kardemomijs

  • 600 mililiter melk
  • 1 stuk(s) kaneelstokje
  • 6 stuk(s) kardemompeulen, licht gekneusd
  • 6 stuk(s) eierdooiers
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • 1 blik(ken) gecondenseerde melk (395 gr)

Perentaart Werkwijze

Bereiding

Perentaart

Splits de 3 eieren (2 dooiers en 1 dooier ).

Zeef boven een kom 250 g bloem en zout. Vervolgens de koude boter toevoegen en met 2 messen in kleine stukjes door de gezeefde bloem snijden. In het midden een kuiltje maken. Hierin 2 ½ tot 3 ½ el koud water en 2 eidooiers doen.

Met koele hand snel tot soepel deeg kneden. Dit nu strak in huishoudfolie verpakken en in de koelkast ca 30 min laten opstijven. Intussen de amandelen fijnmalen.

De peren schillen, klokhuizen verwijderen en in 8 partjes snijden. Besprenkelen met citroensap (of in water leggen om verkleuren te voorkomen).

De taartvorm invetten en de oven voorverwarmen op 175ºC.

Het aanrecht bestrooien met bloem en hierop het deeg (dat echt koud moet zijn!) uitrollen tot ronde lap ca. 3 cm groter dan taartvorm. Vervolgens de taartvorm bekleden met deeg.

In een kom zachte boter met handmixer goed romig kloppen en lepel voor lepel 100 g suiker toevoegen. Blijven kloppen tot crèmekleurig, romig mengsel ontstaat. Al kloppende 1 ei plus 1 dooier toevoegen. Dan de gemalen amandelen, 30 g bloem en Kirsch erdoor kloppen. Dit

mengsel over taartbodem uitstrijken. Peren met bolle kant naar boven erop rangschikken en iets erin drukken.

De taart ca. 30 min bakken. Dan de bovenkant van de taart dun bestrooien met dun laagje (± 25 g) kristalsuiker. En vervolgens de taart nog ± 10 min. garen in de oven en de bovenkant mooi goudbruin laten worden.

In steelpan abrikozenjam verwarmen. (eventueel een beetje water toevoegen) en als de taart uit de oven is deze met de warme jam bestrijken. Laten afkoelen.

Kardemomijs

Verhit de melk met het kaneelstokje en de kardemompeulen in een steelpan op middelhoog vuur tot net tegen het kookpunt. Neem van het vuur en laat 20 min trekken. Schenk nu de melk door een zeef en zet apart.

Klop in een kom de eierdooiers en suiker met een mixer tot het mengsel dik en bleek is. Voeg geleidelijk de gezeefde melk toe, blijf voortdurend kloppen tot alles gemengd is. Doe het mengsel in een schone steelpan en laat al roerende op laag vuur 2-3 min koken tot de custard zo dik is dat hij op de achterkant van een lepel blijft hangen.

Roer de gecondenseerde melk erdoor. Draai het mengsel in de ijsmachine, laat even afkoelen en zet in het diepvriesvak tot het ijs stevig is.

Serveren:

Serveer het kardemomijs in een glas op een bord en leg er een stukje perentaart naast.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen