CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Gebraden eend met steranijs-sinaasappelsaus en rode kool met pruimen

Categorie: 
Maand: 

MENU 2012

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Ingrediënten

  • 2 stuk(s) hele eenden van 2 kg
  • 3 stuk(s) sinaasappels, zestes
  • 75 gram suiker
  • 200 mililiter balsamico
  • 1300 mililiter kippenbouillon
  • 6 theelepel(s) rode bessengelei
  • 450 mililiter sinaasappelsap, uitgeperst
  • 3 stuk(s) steranijs, in losse blaadjes gebroken
  • 4 eetlepel(s) citroensap
  • 3 eetlepel(s) sinaasappellikeur
  • 3 theelepel(s) maizena
  • benodigde zout en peper

Rode kool met pruimen

  • 3 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 stuk(s) ui, gesneden
  • 1 stuk(s) kleine rode kool, ca 700 gr, gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 5 stuk(s) kruidnagels
  • 2 blaadje(s) laurier
  • 400 mililiter rode wijn
  • 200 gram pruimen, geweld

Gebraden eend met steranijs-sinaasappelsaus en rode kool met pruimen Werkwijze

Bereiding:

Eend

Verwarm de borden voor.

Kijk de eenden na op ongerechtigheden. Was de eenden en dep het vel droog met keukenpapier en leg ze op een met keukenpapier bekleed dienblad en zet tot gebruik in de koeling. Dat maakt bij het bereiden het vel later nog knapperiger.

Verwarm de oven voor op 230 °C.

Bestrooi de buikholte van de eend met zout en peper en strooi royaal zout over het vel.

Leg de eend op een rooster boven een braadslee in de oven. Verlaag na 20 min de oventemperatuur tot 180 °C en laat nog 40 min braden.

Dompel intussen de sinaasappelzestes 5 sec in kokend water. Spoel af en laat uitlekken op keukenpapier.

Laat de suiker in een kleine steelpan op laag vuur al roerend oplossen in de azijn. Breng aan de kook en laat 6 min of wat langer inkoken tot een amberkleurige siroop.

Voeg bouillon, gelei, sinaasappelsap en steranijs toe. Breng aan de kook en laat 30 min flink inkoken tot een 1/4 van het vocht over is, ongeveer 450 ml.

Roer citroensap en likeur erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.

Meng de maïzena met 3 el koud water. Roer door de saus en laat 1 min zachtjes koken tot de saus helder en gebonden is. Voeg de sinaasappelszestes toe en houdt warm.

Leg de eend op een snijplank, dek losjes af met folie en laat 10 min rusten.

Fileer de eend en houdt het vlees warm.

Rode kool met pruimen

Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de kool. Snijd de kool in 4 parten. Snijd de harde kern schuin uit de parten. Snijd de parten in dunne reepjes, was ze en laat ze uitlekken.

Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook zachtjes 3 min.

Schep de rode kool erdoor en bak de groente heel even mee.

Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en doe ze in de pan.

Voeg de pruimen, de wijn, naar smaak zout, toe. Breng alles aan de kook.

Leg de deksel op de pan en kook de rode kool in 50 min op een heel zacht vuur gaar.

Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.

Serveren

Verdeel het vlees over de voorverwarmde borden, lepel royaal de saus over de eend en leg wat rodekool ernaast.

 

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen