CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Gevulde appel met sabayon en een bolletje vanille-ijs

Categorie: 
Maand: 
Mei

MENU 2012

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Ingrediënten

  • 12 stuk(s) appels (Golden Delicious of Rode Boskoop)
  • 300 gram amandelspijs
  • 300 gram suiker
  • 2 gram kruidnagelpoeder
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 450 mililiter madera

Vanille-ijs

  • 250 mililiter room
  • 525 mililiter melk
  • 2 stuk(s) vanillestokjes
  • 8 stuk(s) eierdooiers
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2.5 eetlepel(s) magere melkpoeder

Sinaasappelsabayon

  • 9 stuk(s) eidooiers
  • 180 mililiter sinaasappelsap
  • 200 mililiter witte wijn
  • 150 gram suiker
  • 100 mililiter Grand Manier
  • 1 stuk(s) citroen (geperst)

Gevulde appel met sabayon en een bolletje vanille-ijs Werkwijze

Bereiding:

De 300 g suiker vermengen met de 2 g kruidnagelpoeder.

De appels schillen, het klokhuis verwijderen met een appelboor, de appels vullen met de amandelspijs.

De appel inprikken met een satéprikker en door de kruidnagelsuiker rollen.

In een koekenpan de witte en bruine basterdsuiker met een klein beetje madera caramelliseren.

De madera toevoegen en het geheel glad roeren.

De caramel over de appels gieten en deze in een voorverwarmde oven van 200 C° plaatsen gedurende 25 min.

Om de 5 min. de appels met de caramel overgieten.

Alle ingrediënten voor de sabayon goed mengen en au bain-marie al kloppend verwarmen tot een lichte binding ontstaat.

Vanille-ijs

Verwarm de room met de melk en de opengesneden vanillestokjes tot er luchtbellen aan de rand van de pan verschijnen.

Neem de vanillestokjes uit de pan en schraap de vanillezaadjes uit de stokjes en doe de zaadjes terug in de pan.

Klop intussen de eidooiers, de suiker en de melkpoeder in een kom tot een licht en luchtig mengsel.

Giet de melk goed roerend bij het dooiermengsel.

Giet alles terug in de pan en verwarm au bain-marie, al kloppend, de massa tot een lichte binding ontstaat (tussen 75 en 83 C°) Niet heter laten worden want dan gaat het schiften.

Schep de massa in een kom en laat afkoelen.

Draai vervolgens ijs in de ijsmachine.

Serveren:

De appel midden in het bord plaatsen en hier over de sabayon scheppen.

Naast de appel een bolletje vanille-ijs plaatsen.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen