CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Gerookte lamsfilet met sinaasappelsaus, wortelsalade met rozijnen, timbaal van broccoli en chips van nieuwe aardappel

Categorie: 
Maand: 
Mei

MENU 2010

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Timbaaltje van broccoli

  • 500 gram brocolli
  • 25 gram boter
  • 300 mililiter kippenbouillon
  • benodigde zout (beetje)
  • benodigde versgemalen witte peper
  • 1 mespunt(en) geraspte nootmuskaat
  • 3 stuk(s) eieren
  • 75 mililiter room
  • benodigde boter om in te vetten

Wortelsalade

  • 1 bos(sen) bospeen
  • 2 stuk(s) perssinaasappels
  • 2 eetlepel(s) rozijnen
  • 1 stuk(s) handsinaasappel
  • 1 stuk(s) citroen, zestesvan de citroen en sap van 1/2 citroen
  • 3 eetlepel(s) olijfolie (extra vierge)
  • 50 gram saladepittenmix
  • 1 snufje(s) zout
  • benodigde kaneelpoeder
  • benodigde blaadjes koriander

Chips van nieuwe aardappelen

  • 12 stuk(s) nieuwe aardappelen (met dunne schil)
  • benodigde ijswater
  • benodigde plantaardige frituurolie
  • benodigde zeezout en peper uit de molen

Gerookte lamsfilet

  • benodigde olie
  • 3 stuk(s) perssinaasappels
  • 3 tenen knoflook
  • 12 stuk(s) lamsfilet van ca 120 g
  • 2 stuk(s) uien
  • benodigde tijm
  • benodigde rozemarijn
  • 1.5 eetlepel(s) honing
  • 4 theelepel(s) mosterd
  • 200 mililiter slagroom
  • benodigde zout en peper

Gerookte lamsfilet met sinaasappelsaus, wortelsalade met rozijnen, timbaal van broccoli en chips van nieuwe aardappel Werkwijze

Bereiding:

Lamsfilet met sinaasappelsaus

Bestrijk de lamsfilets met olie en rook ze de gedurende 6 min.

Pers de sinaasappelen uit. Schil en snipper de knoflook en de uien fijn. Giet het sinaasappelsap met de knoflook en de uien in een pannetje en voeg de tijm, wat rozemarijn, de honing en de mosterd toe. Laat alles 15 min zachtjes koken. Pureer de saus en voeg de room toe en laat nog even inkoken.Voeg zout en peper naar smaak toe. Houd de saus warm.

Grill of bak de lamsfilets kort voor het opdienen, aan beide kanten nog 3 min. Bestrooi het vlees met zout en peper, trancheer de filets en dien het op met de warme saus.

Wortelsalade

Snij het loof en een stukje van de bovenkant van de bospeen. Jonge bospeen hoeft niet schoon geschrapt te worden. Pers de sinaasappels uit en zeef het sap. Laat de rozijnen minstens een uur in het sap wellen. Maak de handsinaasappel schoon. Verwijder de schil en de witte velletjes. Snijd de sinaasappel in plakken. Verwijder de pitjes. Snijd de sinaasappelplakken in vieren.

Roer het sap van de ½ citroen, de zestes van de hele citroen, de olijfolie, snufje zout door elkaar. Rasp op het laatste moment de gewassen wortels. Meng de rozijnen met het sap, de plakjes sinaasappel en de dressing door de geraspte wortel. Bestrooi de salade met kaneelpoeder. Garneer de salade met blaadjes koriander en de saladepittenmix.

Timbaaltje van broccoli

Broccoli in stukjes snijden en in boter, bouillon en kruiden gaarkoken. Af laten koelen en daarna pureren.

Eieren en room door de puree kloppen en op smaak brengen met zout en kruiden.

Vul een braadslee met warm water en plaats de met de puree gevulde silicone vormpjes

(5 cm) in een oven van 200 °C en laat gaar worden in 15-20 min.

Chips van nieuwe aardappelen

Was de aardappelen en droog ze af. Snijd ze in dunne plakjes met een keukenmachine en spoel ze 2 à 3 keer af om het zetmeel te verwijderen.

Leg de aardappelen in een kom met ijswater en zet ze 30 min in de koelkast, zodat ze heel knapperig worden.

Verwarm de olie in een grote pan. Dep de aardappelschijfjes droog en frituur ze in kleine porties, zodat de olie op temperatuur blijft.

Schep de chips uit de olie zodra ze goudgeel zijn en leg ze op keukenpapier, bestrooi de chips met zeezout en peper.

Serveren:

Drapeer aan de onderkant van het voorverwarmde bord het getrancheerde vlees op een spiegel van saus. Plaats aan de bovenzijde van het bord het broccoli-timbaaltje en verdeel de wortelsalade hieromheen. Serveer de chips in een apart (klein) schaaltje, links van het bord.

 

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen