CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Huisgemaakte pittige worst, groenten stoofschotel met kruiden, vijgen uit de oven, aardappelscones met Parmezaanse kaas

Maand: 

MENU 2010

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Groentestoofschotel met kruiden en hazelnoten

  • 36 stuk(s) kleine wortels
  • 1 stuk(s) savooiekool
  • 3 stuk(s) courgettes
  • 400 gram sperziebonen
  • 10 takje(s) peterselie
  • 10 takje(s) koriander
  • 20 takje(s) bieslook
  • 60 stuk(s) hazelnoten
  • 250 mililiter witte wijn
  • 1 theelepel(s) kerriepoeder
  • 10 eetlepel(s) hazelnootolie
  • benodigde peper en fleur de sel
  • benodigde gehakte kruiden om te garneren

Aardappelscones met Parmezaanse kaas

  • 100 gram pancetta in kleine stukjes
  • 300 gram bloem
  • 2 theelepel(s) bakpoeder
  • 1 theelepel(s) zout
  • 100 gram boter in dobbelsteentjes
  • 250 gram aardappelpuree
  • 100 gram Parmezaan in kleine blokjes
  • 1 theelepel(s) gedroogde oregano
  • 4 eetlepel(s) melk
  • 2 stuk(s) eidooiers, losgeklopt

Pittige worst

  • 200 gram lamsschouder zonder bot, in blokjes
  • 500 gram varkensrugspek
  • 40 gram zout
  • 3 theelepel(s) suiker
  • 2 theelepel(s) chilivlokken
  • 3 tenen knoflook
  • 2 stuk(s) geroosterde paprika's, in stukjes
  • 2 theelepel(s) versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepel(s) spaanse paprikapoeder
  • 2 eetlepel(s) fijngehakte oregano
  • 60 mililiter rode wijn, koud
  • 60 mililiter ijswater
  • 6 meter(s) schapendarm

Vijgen uit de oven

  • 12 stuk(s) verse vijgen
  • 12 blaadje(s) laurier, vers
  • 4 eetlepel(s) gesmolten boter
  • benodigde zout en zwarte peper uit de molen

Huisgemaakte pittige worst, groenten stoofschotel met kruiden, vijgen uit de oven, aardappelscones met Parmezaanse kaas Werkwijze

Bereiding:

Pittige worst

Meng alles door elkaar, behalve de wijn en het water en koel het. Maal het mengsel in de gehaktmolen door de fijne gaatjes, vang het op in een koude schaal.

Doe er het water en de wijn bij en meng met een houten lepel goed door elkaar. Zet koel weg, maar neem er eerste een beetje af, kneed dat tot een balletje en pocheer dat in wat water om te proeven of er nog iets bij moet.

Spoel de darmen goed uit onder de koude kraan. Trek de darm over de vultuit, bevestig de tuit aan de gehaktmolen en draai er worstjes van.

Verhit een pan ruim water, breng aan de kook, hou het water tegen de kook aan en pocheer de worstjes in ca 15 min. Bak ze daarna enkele minuten in boter in een koekenpan tot ze mooi bruin zijn.

Groentestoofschotel met kruiden en hazelnoten

Schil de groenten (indien nodig), was ze en laat ze uitlekken.

Was de kruiden, sla ze uit en hak of knip ze fijn.

Bak de groenten in de hazelnotenolie op een hoog vuur even aan.

Roer het kerriepoeder door de witte wijn en voeg de pepermix toe. Schenk dit mengsel over de groenten, dek de pan af en laat de groenten op een middelhoog vuur 10 tot 12 min pruttelen.

Voeg de kruiden toe en laat het geheel nog 2 min stoven. Zonodig afgieten.

Rooster de hazelnoten in een koekenpan. Voeg vlak voor het serveren de geroosterde noten toe aan de groenten en strooi het fleur de sel erover.

Vijgen uit de oven

Verwarm de oven voor op 220°C.

Maak in het midden van de vijgen een sneetje en leg ze in een braadslee. Stop in elk sneetje een laurierblaadje en schenk de gesmolten boeter er gelijkmatig over. Bestrooi met peper en zout en rooster de vijgen 20 tot 25 min in de oven, tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Aardappelscones met Parmezaanse kaas

Verhit een droge koekenpan en laat de stukjes pancetta of bacon 5-6 min uitbakken, tot ze krokant zijn. Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.

Zeef bloem, bakpoeder en zout in een grote kom. Werk de boter er met uw vingers door tot het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg aardappel, Parmezaanse kaas, oregano en uitgebakken pancetta of bacon toe en meng goed. Voeg zoveel melk toe dat u een zacht, maar stevig deeg krijgt. Leg het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het deeg kort door. Rol het uit tot een lap van 1 ½ cm dik en steek er met een gekartelde vorm rondjes met een doorsnede van 6 cm uit. Rol restjes van het deeg opnieuw uit en snij ook daar rondjes van. Leg de 12 scones op een goed ingevette bakplaat, kwast ze aan de bovenkant in met losgeklopt ei en bak ze in een op 220°C voorverwarmde oven 10-15 min tot ze gerezen en goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen op een rooster en serveer ze terwijl ze nog warm zijn.

Geef er boter bij.

 

 

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen