CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Cake van zoete aardappel met sinaasappelsaus en hazelnootijs met slagroom

Categorie: 
Maand: 

MENU 2010

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Garnering

  • blaadje(s) munt

Sinaasappelsaus

  • 25 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 700 mililiter verse jus d'orange (bv Coolbest)
  • benodigde custard poeder
  • benodigde grand manier

Slagroom

  • 250 mililiter slagroom
  • 5 eetlepel(s) suiker
  • 5 eetlepel(s) suiker

Cake

  • 300 gram zachte boter
  • 300 gram pure chocolade
  • 150 gram rietsuiker
  • 5 stuk(s) eieren
  • 300 gram zoete aardappel
  • 3 stuk(s) sinaasappels (geraspte schil)
  • 90 gram sojameel
  • 120 gram bloem
  • 3 theelepel(s) bakpoeder
  • benodigde zout

Hazelnootijs

  • 300 gram hazelnoten, gepeld en licht geroosterd
  • 600 mililiter melk
  • 120 mililiter kokend water
  • 300 gram rietsuiker
  • 4 stuk(s) eierdooiers
  • 2 stuk(s) vanillestokjes

Cake van zoete aardappel met sinaasappelsaus en hazelnootijs met slagroom Werkwijze

Bereiding:

Cake

Verwarm de oven op 170 °C

Schil de aardappels en kook ze gaar. Even laten afkoelen en dan pureren.

Smelt de helft van de chocolade au bain marie in een kom.

Klop met een mixer de boter en rietsuiker tot een luchtig mengsel en voeg daarna één voor één de eieren toe en zorg dat deze goed door het mengsel worden opgenomen.

Voeg daarna de gepureerde aardappel toe, de chocolade en de sinaasappel.

Spatel de sojameel (eerst door de zeef), de bloem (ook gezeefd), het bakpoeder en een snufje zout door het eiermengsel tot alles goed gemengd is.

Schep het mengsel in een met boter ingevette taartvorm van 30 cm en bak het 60 à 70 min.

Ter controle kan een satéprikker in de taart worden gestoken en als die er schoon uitkomt is de taart klaar.

Laat de taart 15 min in de vorm afkoelen en stort hem dan op een bakplaat met bakpapier.

Verwarm intussen de andere helft van de chocolade en schenk deze over de cake. Laat de chocolade opstijven voor de cake wordt geserveerd.

Sinaasappelsaus

Boter in pan laten smelten.

Suiker toevoegen, laten smelten.

Afblussen met grand marnier en verse jus.

Saus goed doorkoken zodat suiker geheel opgelost is.

Saus bij binden met custardpoeder tot gewenste dikte.

Hazelnootijs

Maal de hazelnoten in stukken (met wat grove en fijne stukjes). Snijd het vanillestokje open. Kook de melk met de hazelnoten en het vanillestokjes15 min op laag vuur (zorg dat de melk niet aanbrandt!).

Meng in een andere kom de suiker met de dooiers en het kokende water tot de suiker volledig is opgelost.

Laat de melk even afkoelen en meng hem dan met het suikermengsel. Zet dit even in de koelkast tot het koel is.

Giet het mengsel in de ijsmachine en laat hem een half uur draaien. Evt nog even invriezen.

Slagroom

Klop de slagroom en de suiker met een mixer stijf. Zet tot gebruik koel weg.

Serveren:

Snijd 12 puntjes van de cake en plaats deze aan de zijkant op een middelgroot bord.

Drapeer de sinaasappelsaus ernaast. Leg naast de cake een klein bolletje ijs en spuit met een spuitzak een klein toefje slagroom op het ijs. Ter garnering een blaadje munt.

 

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen