CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Kalkoen met appelvulling en ciderjus, haricots verts met walnoten en gekarameliseerde aardappeltjes

Categorie: 
Maand: 

MENU 2010

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Ingrediënten

  • 2 stuk(s) kalkoenen, ca 2 kilo per stuk
  • 6 takje(s) salie
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 stuk(s) grote uien, gesnipperd
  • 2 stuk(s) grote, stevige appels
  • 0.5 stuk(s) citroen, sap
  • 400 gram saucijzen
  • 400 mililiter droge cider
  • 300 gram katenspek
  • benodigde peper en zout

Gekarameliseerde aardappeltjes

  • 1000 gram krieltjes in de schil
  • 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel(s) majoraan, gedroogd

Haricots verts met walnoten

  • 500 gram haricots verts
  • 125 gram gepelde walnoten
  • 3 eetlepel(s) walnotenolie

Kalkoen met appelvulling en ciderjus, haricots verts met walnoten en gekarameliseerde aardappeltjes Werkwijze

Bereiding:

braadsledes, bakpapier, rolladetouw, cocktailprikkers

Zorg dat de kalkoenen op kamertemperatuur zijn.

Snijd de salieblaadjes in dunne reepjes. Verhit de olie in een steelpan en fruit de knoflook en ui zachtjes glazig. Bak de salie reepjes heel even mee. Laat dit mengsel afkoelen.

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Knip het vel van de saucijzen open en meng in een kom het vlees met het uimengsel en de appels. Breng op smaak met zout en peper.

Bekleed de braadsledes kruiselings met 2 grote stukken bakpapier. Laat het bakpapier heel ruim overhangen.

Vul de buikholtes van de kalkoenen met het vleesmengsel en steek de buikholtes dicht met cocktailprikkers. Wrijf de kalkoenen rondom in met zout en peper.

Leg de kalkoenen in de braadsledes. Bedek de bovenkanten met plakjes katenspek. Vouw het bakpapier rond de kalkoen omhoog en bind het met rolladetouw dicht. Vouw eventuele kieren ook dicht.

Schuif de braadsledes in de oven en schakel de oven in op 150 °C. Zo wordt de kalkoen heel geleidelijk met de oven mee warm. Braad de kalkoen in ca. 3 uur bruin en gaar.

Vouw het bakpapier iets open en steek de kernthermometer in de borst. Als deze 80 °C aangeeft is de kalkoen gaar.

Leg de kalkoenen op aluminiumfolie, pak ze in en laat zo nog 10 min rusten.

Schenk het braadvocht in een hapjespan. Voeg de cider toe en kook het geheel op hoog vuur in tot een lichtgebonden jus. Breng de jus op smaak met een weinig citroensap, zout en peper.

Serveren:

Leg de kalkoenen elk op een schaal en snijd de kalkoenen aan tafel. Geef de jus er apart bij.

Haricots verts met walnoten

 

Snijd de puntjes van de haricots verts. Breng in een pan ruim water met zout aan de kook.

 

Strooi de boontjes in het water en kook ze in ca. 8 min beetgaar. Giet de boontjes af in een vergiet, spoel ze met koud water na en laat ze uitlekken.

 

Schenk de walnotenolie in een hapjespan met antibaklaag en bak de walnoten 2 min in de olie. Schep de boontjes erdoor en laat ze al omscheppend warm worden.

 

Gekarameliseerde aardappeltjes

 

Halveer de krieltjes. Verhit in een braadpan de olie en boter en bak hierin de krieltjes met wat zout in ca. 15 min op middelhoog vuur lichtbruin en vrijwel gaar. Schep ze regelmatig om.

 

Voeg de suiker toe en bak de krieltjes al omscheppend 2 min. Voeg de majoraan toe en

 

Schep de krieltjes nog een keer goed om.

 

Serveren:

 

Leg de boontjes en de aardappeltjes op goed voorverwarmde borden en serveer uit.

 

 

 

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen