CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Kaat Mossel

Categorie: 
Maand: 

MENU 2016

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Vanilleroomijs

  • 250 mililiter room
  • 500 mililiter melk
  • 2 stuk(s) vanillestokjes
  • 160 gram eierdooiers (pak)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2.5 eetlepel(s) magere melkpoeder

Advocaat

  • 250 gram eierdooiers (pak)
  • 250 gram suiker
  • 1 stuk(s) vanillesstokje
  • benodigde zout
  • 300 gram wodka

Garnering

  • 125 mililiter slagroom
  • benodigde munt

Kaat Mossel Werkwijze

Bereiding:

Advokaat

Doe alle ingrediënten in een schaal en verwarm het mengsel al roerend  met een garde    
au bain marie, tot een temperatuur van 62 C°. Roer goed over de bodem om aanzetten te voorkomen.
Zet de schaal dan in een bak met ijskoud water. Roer af en toe door en laat afkoelen.
Giet de advocaat door een zeef in een kan of litermaat. Laat afkoelen in de koelkast.
N.B. Als je te vroeg stopt met verhitten wordt de advocaat te dun, als het mengsel te warm wordt gaat het schiften of klonteren. Houd de temperatuur met een keukenthermometer goed in de gaten (max. 80°C).

Vanilleroomijs
Verwarm de room met de melk en de opengesneden vanillestokjes tot er luchtbellen aan de rand van de pan verschijnen.
Neem de vanillestokjes uit de pan en schraap de vanillezaadjes uit de stokjes en doe de zaadjes terug in de pan.
Klop intussen de eidooiers, de suiker en de melkpoeder in een kom tot een licht en luchtig mengsel.
Giet de melk goed roerend bij het dooiermengsel.
Giet alles terug in de pan en verwarm au bain-marie, al kloppend, de massa tot een lichte binding ontstaat (tussen 75 en 83 C°) Niet heter laten worden want dan gaat het schiften. Schep de massa in een kom en laat afkoelen.
Draai vervolgens ijs in de ijsmachine.


Slagroom
Klop de slagroom (op koelkasttemperatuur) op met mixer of met de hand tot de gewenste dikte

Serveren:
Verdeel het ijs over de ijscoupes, lepel de advocaat erover en leg er tot slot een toef slagroom op en garneer met wat munt.

Commentaren

4
dinsdag 01 maart 2016
brigade 11 gerecht: 8.8 wijn: 7.4 - René Desjardijn