CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Bloemkool met Italiaanse kaascreme

Categorie: 
Maand: 
Mei

MENU 2016

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Ingrediënten

  • 1 stuk(s) bloemkool
  • 600 gram Taleggio (Italiaanse smeltbare kaas)
  • 12 plak(ken) pancetta
  • 1 stuk(s) zomertruffelschaafsel (klein potje)
  • 1 stuk(s) laurierblaadje
  • 1 tenen knoflook
  • 50 gram boter
  • 130 mililiter witte wijn
  • 250 mililiter olijfolie om te frituren

Bloemkool met Italiaanse kaascreme Werkwijze

Bereiding:

Warm de oven voor op 200 °C.

Halveer de bloemkool en snijd kleine roosjes van de ene helft en schaaf de andere helft op een grove rasp. Verhit de boter in een koekenpan tot hij bruin kleurt en bak hierin de bloemkoolroosjes goudbruin. Maak op smaak met peper en zout

Neem de bloemkoolroosjes met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een kleine ovenschaal.

Blus de iets afgekoelde boter af met 100 ml witte wijn en voeg het in 4 stukjes gebroken laurierblad en de gesnipperde knoflook toe. Laat uitbruisen en voeg toe aan de bloemkoolroosjes. Dek af met aluminiumfolie en gaar gedurende 20 min in de oven.

Bak ondertussen de plakjes pancetta uit in een droge koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier. Na afkoeling de pancetta reepjes in tweeën breken.

Snijd de korsten van de Taleggio en snijd de kaas in blokjes van 1 cm.

Neem een steelpannetje en giet 30 ml witte wijn in de pan en vervolgens de in blokjes gesneden kaas.

Smelt de kaas al roerend op middel hoog vuur.

Bak kort voor het uitserveren in een wok de bloemkoolkruim in de olijfolie tot goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

Giet een plat streepje kaas van 2 cm breed op ieders bord. Strooi hier wat bloemkoolkruim op en drapeer er vervolgens 3 tot 4 roosjes bloemkool op. Steek hier 2 stukjes pancetta tussen en 3 tot 4 snippers truffelschaafsel. Verdeel er tot slot nog een paar druppels vocht van de bloemkoolroosjes over.

 

Wijn beschrijving

 

Wijn info:

Torres San Valentin – Parellada - Catalunya

CATEGORIE: fruitige witte wijn

HERKOMST: Penédes - Spanje

DRUIVENSOORT: Parellada

VINIFICATIE: De druiven worden overdag, warm geplukt en direct vergist in RVS cuves. Hierdoor ontwikkelt het typische aroma van tropisch fruit. Niet zo zwaar als een dessertwijn en daarmee ook geschikt als aperitief.

KARAKTER: Heldere, lichtgele wijn met verleidelijke aroma's van verse rijpe druiven en andere fruitsoorten (rijpe bananen, kweepeer) en bloemen (acacia met hints van rozen en rozemarijn). Weelderig en lichtzoet.

SERVEREN: 14-16° C bij lichte gerechten met vlees.

HOUDBAAR: De wijn is op dronk en kan nog enkele (5) jaren ouderen.

EXTRA: Een hechte familieband en de ambitie om te blijven groeien, heeft ertoe geleid dat Miguel Torres is uitgegroeid tot één van de meest bekendste en kwaliteit. Miguel Torres Carbó richtte het bedrijf op in 1870. Hij overleed in 1991. Zijn zoon, de huidige president Miguel A. Torres, heeft het wijnbedrijf groot gemaakt door extra wijngaarden aan te kopen en mooie wijnen toe te voegen aan het assortiment. Op dit moment bezit Miguel Torres 1900 hectare.

Commentaren

3
woensdag 18 mei 2016
Brigade 11 gerecht 6.6 wijn 8.1 - René Desjardijn