CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Kalfszwezerik met macaroni en lavasjus

Categorie: 
Maand: 
Mei

MENU 2016

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Macaroni

  • 250 gram lange macaroni (Mezza zita Nr. 17)
  • 6 stuk(s) roma tomaten
  • 2 stuk(s) sjalotjes
  • 1 tenen knoflook
  • 20 mililiter olijfolie
  • 100 mililiter witte wijn
  • 300 mililiter room
  • 200 mililiter kippenbouillon
  • 4 gram agar agar
  • 60 gram Parmezaan (geraspt)
  • benodigde peper en grof zeezout

Bleekselderij

  • 1 stuk(s) bleekselderijstronk
  • 400 gram kippenbouillon

Ingrediënten

  • 900 gram kalfszwezerik
  • 50 gram bloem
  • 100 gram boter

Lavajus

  • 600 mililiter kalfsjus (pak 1 liter Zegro)
  • 2 takje(s) verse lavas
  • 50 gram boter

Kalfszwezerik met macaroni en lavasjus Werkwijze

Bereiding:

Macaroni

Ontvel de tomaten en snijd de boven en onderkant van de tomaten. Snijd de rest nu in 4 mooie schijven. Verwijder het zaad en leg ze op een bakplaat. Peper en zout met grof zeezout en sprenkel er wat olijfolie op.

Droog de tomaten gedurende 2 uur in een oven op 110 °C.

Fruit de gesnipperde sjalotjes en de knoflook in een pan met de olijfolie. Blus af met de wijn en laat de wijn inkoken. Voeg daarna de room en 200 ml kippenbouillon toe en laat wat indampen. Voeg nu de agar agar toe en laat nog 3 min koken.

Meng de geraspte Parmezaan door de saus en maak op smaak met peper en eventueel wat zout.

Kook ondertussen in een pan met gezouten water de macaroni gaar. Giet deze af en stort terug in de pan.

Meng de saus nu met de macaroni en stort het geheel op een ingevette bakplaat. Schik de macaroni strak langs elkaar en zet de plaat in de koelkast.

Haal de plaat macaroni ,als het is afgekoeld, uit de koelkast en steek 24 rondjes van 7 cm. uit de plaat macaroni.

Leg de rondjes op een bakplaat en leg op ieder rondje een uitgedroogd plakje tomaat. Verwarm op 60 °C in de oven

Lavasjus

Breng 600 ml kalfsjus aan de kook, haal van het vuur en voeg dan de lavastakjes toe. Laat dit 1 uur trekken.

Verwijder dan de lavastakjes en kook de jus tot de helft in. Maak, van het vuur, af met wat koude klontjes boter (50 g)

Bleekselderij

Breek de stengels van de bleekselderij. Snijd groen en de onderkant van de steel af en verdeel de stengels in gelijke delen van ongeveer 13 cm. lang. Was eventueel vuil van de stengels en kook de stengels in 400 ml kippenbouillon gaar.

Houd warm.

Kalfszwezerik

Spoel de zwezerik onder koud stromend water. Breng een pan met gezouten water aan de kook en pocheer hier de zwezerik gedurende 10 min in.

Haal de zwezerik uit het water, laat enigszins afkoelen en verwijder dan voorzichtig de vliezen en de andere ongerechtigheden. Houd de zwezerik zoveel mogelijk heel en breng in model tussen 2 planken met een gewicht erop.

Maak 24 gelijke stukjes van de zwezerik. Peper en zout de zwezerik en bestrooi met wat bloem. Bak de stukjes nu in 100 g boter op halfhoog vuur, gaar (in ca. 3 min elke kant) en een beetje krokant.

Serveren:

Leg op ieder bord 2 rondjes macaroni en daar op een stukje zwezerik. Versier met 2 stengels bleekselderij. Giet er wat lavasjus omheen.of in de warmhoudkast.

 

Wijn beschrijving

Wijn info:

Pfaffl Wien 2 – Zweigelt / Pinot Noir

CATEGORIE: Rode wijn

HERKOMST: Oostenrijk - Wien

DRUIVENSOORT: 70% Blauer Zweigelt / 30% Pinot Noir

VINIFICATIE: Volledig handmatig, met strenge selectie in de wijngaard. In tanks van RVS, bij gecontroleerde temperatuur. Een klein deel (20%) van de wijn rijpt drie maanden op gebruikte vaten van eikenhout.

KARAKTER: Kersenrood van kleur. Fruit van zwarte bessen en kersen. Levendig en licht, veel smaak en een lange finish.

SERVEREN: 14-16° C bij lichte gerechten met vlees.

HOUDBAAR: De wijn is op dronk en kan nog enkele (5) jaren ouderen.

Commentaren

5
woensdag 18 mei 2016
Brigade 11 gerecht 8.5 wijn 8.3 - René Desjardijn