CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Gorgonzola brulee en druivenfoccacia

Categorie: 
Maand: 

MENU 2009

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Druivenfoccacia

  • 0.5 eetlepel(s) gehakte tijm
  • 300 gram witte tarwebloem (plus 70 gr om te bestuiven)
  • 170 mililiter lauw water
  • 40 mililiter olijfolie
  • 5 gram zout
  • 15 gram verse bakkersgist
  • 1 stuk(s) citroen, geraspte schil
  • 0.5 eetlepel(s) grof geplute rozemarijn
  • 0.5 eetlepel(s) bruine suiker
  • 150 gram pitloze druiven
  • 50 gram blauwe kaas (b.v. Danish Blue)

Ingrediënten

  • 250 mililiter room
  • 4 stuk(s) eidooiers
  • 250 gram pittige gorgonzola
  • benodigde zout en peper
  • 150 mililiter melk
  • benodigde rietsuiker

Gorgonzola brulee en druivenfoccacia Werkwijze

Gorgonzola brûlée

Breng de melk aan de kook en los hierin de gorgonzola op. Voeg voorzichtig de room toe.

Laat afkoelen tot 40ºC en meng de geklopte eierdooiers erdoor. Doe de massa in kleine vormpjes. Zet ze au bain marie in de oven op 95ºC ( ca 40 min.) Laat de crème afkoelen tot lauw (niet ijskoud serveren), strooi er een laagje rietsuiker overheen en brûleer met de brander of onder de salamandergrill.

Druivenfoccacia

Verwarm de oven voor op 190ºC. Zeef de bloem in een ruime kom en meng het zout erdoor. Los de gist op in het lauwe water. Maak een kuiltje in de bloem en giet hier de opgeloste gist en olie in. Meng beetje bij beetje bloem met vocht totdat alles gemengd is. Kneed het deeg tot een stevige en elastische bal, het deeg mag iets vochtig zijn. Meng er de helft van de gehakte kruiden door en alle citroenrasp. Laat het deeg afgedekt in een kom op een warme plaats tot dubbel volume rijzen. Vet intussen een bakplaat in met olijfolie.

Wanneer het deeg voldoende is gerezen, kneed je het nog een keer goed. Leg het deeg op het bakblik zodat een plat brood ontstaat. Verdeel druiven over het brood en druk ze in het deeg. Besprenkel het brood royaal met olijfolie, het restant van de kruiden, de bruine suiker en de in stukjes gesneden kaas. Laat het brood nogmaals tot dubbel volume rijzen en bak het af in de voorverwarmde oven. Reken op ongeveer 20-30 min. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je er op klopt of wanneer een satéprikker er droog uitkomt. Los het brood van het blik en laat afkoelen.

Serveren:

Zet het lauwwarme Gorgonzola brûlée bakje op een bord met een sneetje focccacia

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen