CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Kersenfeest

Categorie: 
Maand: 

MENU 2016

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Kersen in rode wijnsiroop

  • 1 fles rode wijn (Merlot)
  • 150 gram suiker
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 2 eetlepels water
  • 500 gram kersen met steeltjes
  • 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes, zeer fijn gehakt

Kersenclafoutis

  • 6 stuks eieren
  • 225 gram suiker
  • 75 gram amandelen, gemalen
  • 3 eetlepels bloem
  • 150 gram creme fraiche
  • 150 mililiter melk
  • 500 gram kersen, ontpit
  • 1 snufje zout
  • benodigde poedersuiker

Kersen met blauwe kaas

  • 250 gram kersen
  • 250 gram blauwe kaas b.v. roquefort of Hollandse blauwe geitenkaas

Rozemarijnkoekjes

  • 200 gram bloem
  • 90 gram boter
  • 90 gram poedersuiker
  • 2 stuks eierdooiers
  • 3 theelepels rozemarijnnaaldjes, zeer fijn gehakt
  • 2 eetlepels rozemarijnnaaldjes, heel

Kersenfeest Werkwijze

Kersen in rode wijnsiroop

Kook de wijn met de suiker en de takjes rozemarijn in een pan met dikke bodem in tot er

3 dl. van over is. Zeef de takjes rozemarijn uit de siroop

Los het aardappelmeel op in het water en voeg het al roerende toe aan de rode wijnsiroop zodat deze licht bindt. Doe de kersen bij de siroop en verwarm ze

Clafoutis

Verwarm de oven voor op 180 °C .

Beboter een ovenschaal of bakvorm en bestuif hem met bloem. Klop de eieren met de suiker en het zout tot een lichtgele, dikke massa. Zeef er de gemalen amandelen en de bloem boven.

Schep dit door elkaar en roer de crème fraîche en de melk erdoor.

Strooi de kersen in de vorm en verdeel ze gelijkmatig over de bodem.

Schenk het beslag over de kersen en bak de clafoutis 30-40 min. Of tot hij goudbruin en stevig is.

Kersen met kaas

Was de kersen laat de steeltjes er aan zitten

Verdeel de kaas in 12 stukjes.

Rozemarijnkoekjes

Verwarm de oven voor op 180 °C

Doe de boter, bloemen poedersuiker in een keukenmachine en draai tot er kruimels ontstaan. Voeg het ei en de fijngehakte rozemarijn toe en draai tot een soepel deeg.

Laat het deeg in folie minstens 15 min. in de koelkast rusten.

Rol daarna het deeg uit en maak er mooie vormpjes van. Bak de koekjes in ca. 15 min. lichtbruin. Strooi er halverwege de hele rozemarijn naalden over.

Serveren:

Gebruik een langwerpig bord.

Doe de kersen in siroop in een sierlijk glaasje en strooi er de zeer fijngehakte rozemarijn over. Snij de clafoutis in stukken en strooi er wat poedersuiker over.

Zet het glas, de kaas met kersen en de clafoutis in de lengte over het bord en verdeel de koekjes daar tussen.

 

 

Wijn beschrijving

Wijn info:

Mas des Mas Maur

Land: Frankrijk - Languedoc

AOC Maury
Druivenras
100% Grenache Noir
Oogst
De druiven worden laat in het seizoen met de hand geoogst. Gemiddelde opbrengst: 25 hl/ha.
Wijngaard
De wijnstokken zijn aangeplant op steile hellingen. De stokken hebben een gemiddelde leeftijd van 40 jaar.
Vinificatie
Vergisting in vaten bij een maximum temperatuur van 22°C, gedurende 3 weken. Elke dag wordt “délestage” uitgevoerd en wordt de wijn overgepompt om de tannines te extraheren. “Pure alcohol” (eau de vie) wordt aan de wijn toegevoegd om zo de vergisting te stoppen eneen natuurlijk restzoet in dew ijn te houden. De wijn wordt vervolgens nog 9 weken op vaten gehouden om een goede balans te verkrijgen.
Houtopvoeding
Na 14 maanden in grote eikenhouten vaten te hebben gerijpt wordt de wijn gebotteld.
Kleur
Dieppaarse kleur met granaatrode nuances.
Neus
Donker fruit en specerijen.
Smaak
Rijk en vol met zachte tannines. Zoet middenpalet. Uitstekende lengte.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen