CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Hartige taartjes met knoflookcreme, heilbot en spinazieballetjes

Categorie: 
Maand: 

MENU 2016

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Ingredienten

  • 12 plakjes gerookte heilbot
  • 12 plakjes bladerdeeg

Knoflookcreme

  • 1 bol knoflook
  • 25 gram boter
  • 36 stuks kers-tomaatjes
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 250 gram creme fraiche

Spinazieballetjes

  • 600 gram spinazie
  • 4 sneetjes witbrood, zonder korst
  • 50 gram Parmezaanse kaas, stukje
  • 2 stuks eieren
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • benodigde zout en peper

Garnering

  • 1 bakje shiso, purple
  • benodigde sateprikkers
  • benodigde steunvulling

Hartige taartjes met knoflookcreme, heilbot en spinazieballetjes Werkwijze

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Laat het brood voor de spinazieballetjes ca 10 min in de oven drogen.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet 12 vormpjes van 9 cm met boter in en bekleed ze met een plakje bladerdeeg en snijd het overhangende deeg weg. Leg er vervolgens bakpapier in en vul ze met steunvulling. Bak de taartvormpjes 15 min, verwijder de steunvulling en bak ze in nog 10 min lichtbruin en gaar. Neem de taartbodems uit de bakvormpjes en laat iets afkoelen.

Knoflookcrème

Snijd een klein stukje van de bovenkant van de knoflookbol. Zet hem in een ovenschaal en leg de kerstomaatjes ernaast. Besprenkel ze met 10 el olijfolie en rooster de knoflook met de tomaatjes 20 min in de oven van 180 °C. Neem ze uit de oven en laat afkoelen. Bewaar de olijfolie. Haal de teentjes knoflook los, knijp ze uit hun velletje en prak ze fijn. Roer de crème fraîche los en voeg de knoflook toe. Breng op smaak met vers gemalen zeezout en peper. Leg de tomaatjes in de knoflookolie terug.

Spinazieballetjes

Was de spinazie en kook de spinazie 2 min. Giet af in het vergiet en laat afkoelen. Duw er zo veel mogelijk vocht uit. Klop de eieren los. Rasp de Parmezaan. Maak het in de oven gedroogde brood fijn. Meng het brood, de geraspte kaas, de eieren en nootmuskaat in de keukenmachine en doe dit mengsel vervolgens bij de spinazie en voeg zout en peper naar smaak toe. Draai er 24 balletjes van. Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in ca. 5 min rondom bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

Vul de bladerdeegvormpjes met de knoflookcrème. Leg hierop een plakje gerookte heilbot. Haal de tomaatjes uit de knoflookolie, laat uitlekken en leg ze op de taartjes. Steek door 2 spinazieballetjes een lange saté prikker en leg deze schuin op het vormpje. Garneer met wat shisoblaadjes.

Wijn beschrijving

Le Petit Berticot Sauvignon Blanc

Sud Ouest-Atlantique, Frankrijk

Tot Sud-Ouest rekenen we alle wijngebieden die in het zuidwesten van Frankrijk zijn te vinden naast Bordeaux. Het zijn ondermeer de tussen de Dordogne en Garonne gelegen AOC's Bergerac, Montravel en de Côtes de Duras. Een belangrijke herkomstregio voor prachtige droge en zoete witte wijnen is de onder de Bergerac gelegen, en aan de Entre-Deux-Mer grenzende, AOC Côtes de Duras. De wijngaarden van de Côtes de Duras zijn gelegen in het hart van de Aquitaine, in het noord-westen van het Lot en Garonne departement. Druivenstokken worden hier al gedurende eeuwen verbouwd op de in het zuiden gelegen heuvels. De AOC status van het gebied dateert al van 1937. Echt internationale bekendheid ontstond pas vanaf de zeventiger jaren.

Klimaat/Terroir

Het klimaat wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. De wijngaarden zijn gelegen rond de stad Duras.

Vinificatie

Na de oogst, worden de druiven onder temperatuurgecontroleerde omstandigheden gevinifieerd op roestvrijstalen cuves.

Druif

Sauvignon Blanc

Geur & Smaak

De wijn is bleekgeel van kleur met een groene schakering. Hij geurt en smaakt verfijnd naar buxus, bloemen en limoen. De wijn is dorstlessend langdurig fris wat hen perfect maakt als aperitief. Serveersuggestie Heerlijk als aperitief en in combinatie met jonge geitenkaas. Weetje De coöperatie Berticot werd al in het eerste grote Nederlandse wijnboek over de Rhône en Sud-Ouest, van de hand van Hubrecht Duijcker, geprezen om zijn sauvignon blanc.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen