CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Bobotie met gewokte groenten

Maand: 

MENU 2016

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Ingredienten

  • 500 gram rundergehakt
  • 500 gram lamsgehakt
  • 4 stuks uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 stuks groene appel (b.v. Granny Smith)
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels boter
  • 4 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels ketoembar (korianderpoeder)
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 sneetjes wit brood
  • 300 mililiter melk
  • 100 gram amandelsnippers
  • 4 stuks eieren
  • 250 mililiter room
  • 2 blaadjes laurier
  • benodigde zout en peper

Gewokte groenten

  • 1 bos lente-uitjes
  • 300 gram sperzieboontjes
  • 200 gram bloemkool
  • 1 stuks rode paprika
  • 1 stuks groene paprika
  • 1 stuks gele paprika
  • 100 gram ontbijtspek, plakjes
  • 200 mililiter kippenbouillon (100+100)
  • 25 gram boter
  • 50 mililiter olijfolie
  • 50 mililiter kookcognac
  • benodigde zout en peper

Bobotie met gewokte groenten Werkwijze

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 190°C. Zet 12 borden in de warmhoudkast.

Bobotie

Snipper de uien en fruit ze glazig in de olie. Voeg het gehakt toe.

Doe de in stukjes gesneden appel, kruiden, suiker, citroensap, geperste knoflook, peper en zout erdoor.

Drenk het wit brood (korsten eraf gesneden) in de melk en knijp het uit. Meng het door het gehakt. Voeg de amandelsnippers toe. Proef of er voldoende peper en zout is toegevoegd.

Doe het gehakt in een vuurvaste schaal.

Klop de eieren met de room op met een tl zout en vers gemalen peper. Doe dit mengsel over het gehakt. Steek de laurierblaadjes in de massa.

Zet de vuurvaste schaal gedurende 35 min in een oven afgedekt met aluminiumfolie.

Gewokte groenten

Kook de schoongemaakte sperziebonen en bloemkoolroosjes beetgaar (apart !) in de kippenbouillon. Giet de groenten af. Snijd de lente-uitjes in kleine stukjes. Bak de lente-uitjes in wat boter en voeg daar de plakjes ontbijtspek aan toe.

Maak de paprika schoon en snijd in stukken.

Doe de olijfolie in de wok, verhit deze en voeg de paprika er bij en bak de paprika 5 min, doe vervolgens de andere groenten er bij. Giet voorzichtig de kookcognac in de wok en laat dit verdampen. Roer de groenten om en voeg de lente-uitjes met het ontbijtspek toe. Proef op zout en peper. Laat even alles rustig sudderen.

Serveren:

Snij het bobotiebrood in plakken en verdeel over de borden. Leg daarnaast de groenten en serveer uit.

Verwijder de laatste 10 min de folie.

Wijn beschrijving

Chianti Rufina DOCG, Grignano

CATEGORIE: Rode wijn

HERKOMST: Italië – Chianti Rufina - Toscane

DRUIVENSOORT: Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano, Malvasia

VINIFICATIE: Traditionele rode vinificatie met een lange inweking van de druiven (+/-12 dagen) op een temperatuur van ongeveer 28-29°C. Daarna verbleef de wijn op Slavisch eikenhout.

KARAKTER: Een helder, paarsrode kleur met veel diepte. In de geur kruidig, specerijen, kersen en bloemaroma's (viooltjes). In de smaak rijp en mooi in balans met een lekkere afdronk.

SERVEREN: Op ongeveer 18°C, bij rode vleesgerechten, krachtige hoofdgerechten, bij pasta en tevens lekker bij verschillende kaassoorten.

HOUDBAAR: Nu op dronk, maar kan tevens nog enkele jaren ouderen.

EXTRA INFO: De druiven zijn afkomstig uit de heuvelachtige streek rondom de gemeente Pontassieve Rufina, ten Noord Oosten van Florence. Chianti Rufina is een aparte streek die de hoogste kwaliteit voorbrengt DOCG. Chianti Rufina is hoger gelegen dan bijvoorbeeld het Chianti gebied of het Chianti Classico gebied. Hierdoor zijn de wijnen fijner en elegant.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen