CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Amandelshortcake met peer en blauwe bessen

Categorie: 
Maand: 

MENU 2016

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Ingredienten

  • 30 gram zachte boter
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 stuks kardemonpeul, zaadjes
  • geraspte nootmuskaat
  • 4 stuks peren
  • 250 gram blauwe bessen (125+125)
  • 1 stuks citroen
  • 200 mililiter slagroom

Shortcake

  • 125 gram boter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 stuks ei
  • 150 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel water
  • 100 gram geswchaafde amandelen
  • 2 eetlepels rietsuiker

Amandelshortcake met peer en blauwe bessen Werkwijze

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de boter, suiker, de gestampte kardemomzaadjes en een flinke snuf verse nootmuskaat in een middelgrote pan. Zet op een laag vuur en roer tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Schep de schoongemaakte en in stukjes gesneden peren erdoor en laat op laag vuur 8 min koken tot de peer zacht is maar niet tot moes gekookt.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan 125 g bessen toe en zet apart.

Shortcake

Klop het ei los. Beboter de vorm met een doorsnee van 24 cm.

Roer de boter en kristalsuiker romig in een kom tot het mengsel luchtig en glad is. Voeg het ei toe en meng goed. Voeg de bloem, het amandelmeel en bakpoeder toe en roer tot alles is gemengd. Stort dit op een met bloem bestoven werkblad en kneed de substantie kort tot een deeg. Verdeel in 2 stukken en leg 30 min in de koelkast afgedekt met plasticfolie.

Rol een stuk deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel met een diameter van 24 cm. Druk de deegcirkel in de springvorm.

Schep de peren en bessen met een schuimspaan uit de pan, verdeel over de deegbodem, maar laat een smalle rand vrij.

Rol de rest van het deeg op het met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van 25 cm.

Leg het deeg op de taart en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met water en bestrooi met 50 ggeschaafde amandelen en rietsuiker.

Bak 35-40 min in de oven, dek eventueel losjes af met folie als de shortcake te donker wordt.

Laat ca 20 min in de vorm afkoelen.

Klop de room lobbig. Rooster de overgebleven geschaafde amandelen.

Serveren:

Snijd de taart in 12 stukken en leg elk stuk op een bord. Schep er een lepel slagroom naast en garneer royaal met de blauwe bessen en de geroosterde amandelen.

Wijn beschrijving

Pacherenc du Vic-Bilh - Saint Albert

CATEGORIE: witte dessertwijn

HERKOMST: Frankrijk - Pacherenc du Vic-Bilh - Zuidwest

DRUIVENSOORT: Petit / Gros Manseng, Arrufiac, Petit Courbu

VINIFICATIE: Gemaakt van zeer geconcentreerde overrijpe druiven. Na het stoppen van de gisting (door sterk afkoelen) blijft er een natuurlijke hoeveelheid restsuiker achter.

KARAKTER: Strogeel van kleur, een zeer rijk geschakeerde neus, typisch voor een jonge wijn gemaakt van meerdere druivensoorten. Herkenbaar zijn aroma's van rijp fruit, honing en een verfijnde hout toon.

SERVEREN: Gekoeld op ongeveer 10 graden, als aperitief, bij ganzenlever ‘Foie Gras’, wit vlees en desserts.

HOUDBAAR: Kan nog vele jaren ouderen.

EXTRA INFO: De dag van Saint Albert, rond 15 november, luidt het einde van het oogstjaar in.

Het grote verschil tussen een traditionele dessertwijn als bijvoorbeeld Sauternes (Semillon), is niet alleen de druivensoort. Bij Sauternes maakt men gebruik van edel rotting “pourriture noble” om de druif te laten indrogen. Hierdoor ontstaat een honingzoet resultaat. Bij Pacherenc worden de druiven heel laat geplukt waardoor deze indrogen aan de wijnrank. De druif staat dan nog in contact met de plant en de (zeer langzame) sapstroom zorgt voor een klein beetje citruszuren in de wijn. Hierdoor heeft de wijn naast het nodige zoet ook een balans in zuren.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen