CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Mosselen met lychees en kerriecreme

Categorie: 
Maand: 

MENU 2017

 

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Ìngredienten

  • 36 stuks lychees, vers of blik
  • 2.5 stuks rode paprika's
  • 25 gram boter
  • 2000 gram mosselen
  • 250 mililiter witte wijn
  • 3 stuks sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stuks laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm

Aardappelpuree

  • 500 gram aardappelen
  • 25 gram boter
  • 75 mililiter room

kerriecreme

  • 100 mililiter witte wijn
  • 100 mililiter Noilly Prat
  • 500 mililiter room
  • 1 stuks sjalot
  • 100 mililiter mosselvocht
  • 1.5 theelepel kerrie
  • 2 eetlepels room, opgeslagen

Mosselen met lychees en kerriecreme Werkwijze

Bereiding:

Zet de borden in de warmhoudkast.

Schil de verse lychees en ontpit ze. Uit blik: laat ze in een zeef uitlekken. Verwijder schil en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd de ze in dunne reepjes en smoor ze in wat boter licht aan.

Boen de mosselen schoon en kook ze ca. 2-3 min met het aanhangende water, de witte wijn, de fijngesneden sjalotten, knoflook, laurierblaadjes en de takjes tijm.  Houdt het deksel op de pan en schudt regelmatig. Giet alles door een vergiet (voorzien van een passeerdoek) zodra de schelpen open zijn. Bewaar het vocht. Haal de mosselen uit de schelpen en zet ze apart. Bewaar 42 schelpen voor de garnering.

Aardappelpuree

Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn. Spatel er boter en room door en houd warm.

Kerriecrème

Kook de room tot de helft in en zet apart. Kook de witte wijn, Noilly Prat en de fijngehakte sjalot goed in. Voeg het mosselvocht toe en kook weer in tot de helft. Voeg  kerrie en de ingekookte room toe en laat het even staan op het vuur tot de kerrie gaar is. Zeef de saus.

Klop tegen het uitserveren de warme saus met een staafmixer even op. Doe de saus terug in de pan, voeg er de mosselen, de lychees bij en laat ze in de saus warm worden. Zeef ze weer uit de saus en houd ze warm.

Serveren:

Spuit mooie aardappelpureerozetten op het voorverwarmde bord. Zet hier drie mosselschelpen tegen aan en vul elke schelp met een mossel en wat saus. Leg 4 mosselen naast de rozet, evenals 3 lychees. Verdeel wat saus over de mosselen en de lychees en garneer met de paprikareepjes.

 

Wijn beschrijving

El Ariño Gewürtztraminer, Somontano

CATEGORIE: Droge witte wijn

HERKOMST: Spanje - Somontano - Noord

DRUIVENSOORT: Gewürtztraminer

VINIFICATIE: Moderne witte wijn vinificatie, met koude inweking van de schillen en vergisting en rijping op RVS cuves.

KARAKTER: Citroen gele kleur. Expressieve neus met tonen van rijp exotisch fruit, honing en seringen. Rijpe aanzet (niet zoet), lichte zuren, de smaak van abrikozen, bloesem en amandelspijs. Gemiddeld lange afdronk waarin het fruit overheerst.

SERVEREN: Serveer deze wijn op 8-10 graden. De wijn is geschikt als aperitief, bij Aziatische gerechten en bij gerechten met gevogelte en varkensvlees (bijvoorbeeld gecombineerd met een rijke, licht zoete saus).

HOUDBAAR: Nu op dronk, nog enkele jaren houdbaar.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen