CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Kokosrijstkoekje met gegrilde ananas, aardbeienyoghurtbavarois en aardbeiensabayon

Categorie: 
Maand: 

MENU 2017

 

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Kokoskoekje

  • 150 gram arborio rijst
  • 400 mililiter kokosmelk
  • 2 stuks eieren
  • 35 gram suiker
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 150 gram geraspte kokos
  • benodigde bakpapier

Bavarois

  • 6 bladjes gelatine
  • 400 gram aardbeien
  • 1 stuks sinaasappel
  • 125 gram suiker
  • 200 mililiter yoghurt
  • 50 mililiter aardbeienlikeur (borrelglas)
  • 200 mililiter room

Sabayon

  • 6 stuks eierdooiers
  • 75 mililiter Loupac dessertwijn (zet de rest dessertwijn koel!!!)
  • 50 mililiter aardbeienlikeur
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 100 gram aardbeien
  • 1 stuks grote, verse ananas
  • benodigde rietsuiker

Garnering

  • 12 stuks aardbeien
  • 12 blaadjes munt
  • benodigde poedersuiker
  • benodigde bakpapier en plasticfolie

Kokosrijstkoekje met gegrilde ananas, aardbeienyoghurtbavarois en aardbeiensabayon Werkwijze

Bereiding:
Kokoskoekjes
Breng Arboriorijst met kokosmelk aan de kook en laat op een klein vuur ca.18 min garen. Splits de eieren. Roer eidooiers met suiker en crème fraîche door de rijst. Laat afkoelen en vul er spuitzak zonder spuitmond mee. Spuit op bakpapier lange, rechte strepen en laat in de koeling opstijven. Snij er 24 koekjes (lange vingers) van. Haal deze door het losgeklopte eiwit en door de geraspte kokos. Frituur ze goudbruin in 170°C olie.
Bavarois
Week de gelatine in ruim water. Pureer de aardbeien. Breng dit samen met het sinaasappelsap en suiker aan de kook. Haal van het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op en laat afkoelen. Vermeng de yoghurt met de aardbeienlikeur, sla de slagroom lobbig en spatel de yoghurt en de room door de aardbeienmassa zodat deze gaat ”hangen”. Bekleed de soufflébakjes met plasticfolie en vul met de bavarois. Laat opstijven in de koeling.
Sabayon
Klop de eierdooiers met de dessertwijn au bain-marie luchtig tot het gaat binden. Voeg
aardbeienlikeur en poedersuiker toe. Spatel de kleine stukjes aardbei erdoor.
Ananas
Schil de ananas en snijd de ananas in 12 plakken. Bestrooi de plakken met wat rietsuiker
en grilleer ze goudbruin onder de salamandergrill. Laat afkoelen.
Serveren:
Leg een ananasschijf midden op het bord en plaats de bavarois (zonder bakje) in de ananasschijf. Leg 2 kokosrijstkoekjes ernaast. Schep de sabayon rond het gerecht en garneer met een aardbei, muntblaadje en wat poedersuiker en serveer er de gekoelde dessertwijn bij.

Wijn beschrijving

Moscato d'Asti, Toso


CATEGORIE: witte dessertwijn. Charmat.
HERKOMST: Italië - Moscato d'Asti DOCG - Piemonte
DRUIVENSOORT: 100% Moscato
VINIFICATIE: Vinificatie volgens de Cuve Close methode (Charmat). De most wordt op 0 graden bewaard, totdat de wijn geproduceerd moet worden. De zoetheid van de wijn wordt verkregen doordat de fermentatie gestopt wordt door koeling en filtratie.
KARAKTER: Deze Mocsato heeft een heldere, stro gele kleur en een neus die typisch is voor de druivensoort: aromatisch met de geur van druiven, sinaasappelbloesem en honing. De smaak is verfrissend zoet, met tonen van honing en meloen en rijpe peer.
SERVEREN: Serveer deze wijn op 4-6 graden bij zoete desserts (île flottante), fruitdesserts, ijs, tarte tatin van perziken, etc, etc. Ook als goed gekoeld aperitief op een warme dag is de wijn heerlijk!
HOUDBAAR: Nu op dronk, nog enkele jaren houdbaar.
EXTRA INFO: De wijngaarden rondom Asti waar de Moscatodruiven verbouwd worden, bestaan uit zware kleiën. In het geval van deze wijn wordt er gewerkt met een oogstopbrengst van 50 hl/ha.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen