CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Flaugnarde met abrikozensaus en vanille-ijs

Categorie: 
Maand: 

MENU 2018

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Abrikozensaus

  • 15 stuks gedroogde abrikozen
  • 70 gram gedroogde cranberries
  • 12 stuks gedroogde pruimen
  • 4 stuks kardamonpeulen
  • 4 stuks perssinaasappels
  • 50 mililiter Grand Marnier rouge

Beslag Flaugnarde

  • 250 mililiter room
  • 150 mililiter volle melk
  • 4 stuks eieren
  • 50 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 3 gram zout
  • 5 gram boter
  • 30 gram poedersuiker
  • 24 stuks rammequins (kleine ovenschaaltjes)

Vanille-ijs

  • 300 mililiter room
  • 700 mililiter melk
  • 8 stuks eieren (dooiers)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram magere melkpoeder
  • 1 stuks vanillestokje
  • 8 gram vanillesuiker

Vulling

  • 12 stuks bitterkoekjes
  • 1 stuks banaan
  • 4 stuks handperen

Flaugnarde met abrikozensaus en vanille-ijs Werkwijze

Bereiding:

Zet 12 rammequins in de diepvries. Verwarm de oven voor op 190 °C.

Vanille-ijs

Verwarm de 300 ml room met de 700 ml melk in een pan tot er luchtbellen aan de rand van de pan verschijnen. Klop intussen de 8 eidooiers, de 200 g fijne suiker, de magere melkpoeder, de vanille uit het vanillestokje en de vanillesuiker in een kom tot een licht en luchtig mengsel.

Giet de warme melk goed roerend bij het dooiermengsel. Giet het terug in de pan en verwarm met behulp van een vlamverdeler op halfhoog vuur tot een maximumtemperatuur van 83°C. Schep de vla in een kom en laat verder afkoelen. Bereid in de ijsmachine de vla tot ijs. Zet apart in de diepvries.

Abrikozensaus

Wel de abrikozen, de pruimen en de cranberries ieder apart in een pannetje in net niet kokend water minimaal 1 uur (gebruik de sudderplaatjes). Giet de abrikozen af en voeg het sinaasappelsap van de 4 sinaasappels en de zaadjes van de 4 kardamonpeulen toe. Breng dit aan de kook, samen met de likeur. Laat zachtjes sudderen tot de abrikozen zacht zijn en pureer met de staafmixer. Zet apart. Bewaar de pruimen en cranberries voor de vulling.

Beslag flaugnarde

Meng de bloem met de suiker en het zout. Meng slagroom met de melk en de eieren en sla dit goed los. Giet nu, al stevig roerend, beetje bij beetje het melkmengsel bij het bloemmengsel. Zet apart in de koeling.

Vulling

Snijd de gewelde pruimen in reepjes, Snijd de bitterkoekjes in reepjes. Snijd de banaan in dunne plakjes

Schil de peren, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in plakjes.

Flaugnarde

Besmeer de 12 rammequins licht met boter. Doe een bodempje beslag in de bakjes Verdeel er banaan en peer over, weer een beetje beslag, dan wat pruim en bitterkoekjes, beetje beslag, weer wat peer en banaan, beetje beslag, cranberries op het laatst (houd er een paar achter voor de garnering van het ijs!).

Zet de bakjes 18 tot 20 min in de oven tot de flaugnarde gaar maar nog zacht in het midden is.

Serveren:

Plaats de flaugnarde op een zwart langwerpig bord. Bestuif de flaugnarde licht met poedersuiker en schep een lepel abrikozensaus in het midden. Serveer samen met een bolletje vanille-ijs in het ijskoude ovenschaaltje.  Leg een paar cranberries op het ijs.

 

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen