CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Pompoentaart en slagroom

Categorie: 
Maand: 

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Deegbodem

  • Taartvorm of springvorm van 22 cm doorsnee
  • 280 gram gemberkoekjes
  • 80 gram boter, gesmolten

Pompoenpureevulling

  • 1 stuks oranje pompoen voor 400 g puree (zie recept hieronder)
  • 130 gram lichtbruine suiker
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 0.5 theelepel nootmuskaat, versgeraspt
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel fijne zeezout
  • 180 mililiter volle slagroom
  • 120 mililiter volle melk
  • 2 stuks middelgrote eieren (losgeklopt)
  • 2 theelepels vanille-extract

Topping

  • 3 eetlepels boter, gesmolten
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels gesuikerde gember
  • 0.5 theelepel fijn zeezout
  • 0.25 theelepel kruidnagelpoeder
  • 500 mililiter slagroom

Pompoentaart en slagroom Werkwijze

MENU 2018

Wijn beschrijving

Bereiding:

 

Begin met de taartbodem

Verwarm de oven voor tot 180 °C.Vet de taartvorm of springvorm in en zet apart.

Maal de gemberkoekjes fijn.in de keukenmachine – gebruik de pulse-knop.

Smelt de boter. Meng in een flinke kom de fijngemalen koekjes en de gesmolten boter door elkaar. Roer tot alles goed met elkaar is vermengd. Duw het mengsel stevig in de vorm. Bedek eerst gelijkmatig de bodem en duw er dan met je duimen een mooie opstaande rand uit – deze hoeft niet per se helemaal tot boven aan de rand van de vorm te komen. Bak de deegbodem 10 min en neem dan de vorm uit de oven. Laat de deegbodem goed afkoelen

Pompoenpureevulling

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg bakpapier op een ovenbakblik.

Snijd de pompoen doormidden en zet de ongeschilde helften met de snijkanten naar beneden op het bakblik en druppel hier wat olijfolie over. Rooster de pompoenhelften 45 tot 50 min, tot het vruchtvlees zacht is geworden.

(als je de pompoenhelften uit de oven haalt, verlaag je de temperatuur van de oven meteen naar 180°C).

Laat de helften een beetje afkoelen. Verwijder de zaden en zet apart voor de topping. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Voor vulling 400 g nodig! Pureer het vruchtvlees in de  keukenmachine tot een zachte en egale massa.

Meng in een flinke kom de pompoenpuree, suiker, kaneelpoeder, versgeraspte nootmuskaat, gemberpoeder, zeezout, slagroom, melk, 2 losgeklopte eieren en vanille-extract goed door elkaar.

Bak de taart met de vulling

De temperatuur van de oven moet 180 °C zijn.

Schep de vulling over de gemberkoekjesdeegbodem en bak de taart 40 min in de oven.

Topping

Verwarm  de oven op 135 °C.

Dep de achtergehouden zaadjes (ca 130 g) schoon met keukenpapier en verdeel ze op een met bakpapier bedekt bakblik en rooster ze ca 4 tot 5 min in de voorverwarmde oven. Laat de zaadjes afkoelen.

Snij de gesuikerde gember in zeer kleine stukjes. Smelt de boter.

Meng in een kom de geroosterde pompoenzaadjes, gesmolten boter, suiker, stukjes gember, zeezout en kruidnagelpoeder goed door elkaar met een grote houten lepel en blijf roeren tot de pompoenzaadjes gelijkmatig zijn bedekt met het mengsel.

Afbakken van de taart

Neem de taart uit de oven als de taart met de vulling 40 min is gebakken.

Laat de oven op 180°C!!

Strooi de topping gelijkmatig over de taart. Zet terug in de oven en bak nog 20 min, tot de pompoenzaadjes licht zijn gebruind en de vulling stevig is geworden. Laat de taart afkoelen.

Kan lauwwarm geserveerd worden.

Slagroom

Klop de slagroom tot een lobbige massa.

Serveren:

Snij de taart in 12 punten en serveer met de slagroom ernaast.

 

 

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen