CUISINE CULINAIRE RIJNMOND

Vlaardingen

PASSIE VOOR KOKEN


  • Puur natuur
    Puur natuur
  • Zonder inspanning geen resultaat
    Zonder inspanning geen resultaat
  • Producten van het seizoen
    Producten van het seizoen
  • Koken met passie
    Koken met passie


Gepeperde staartstuk van rund in een zoutkorst met pepersaus en Roseval op z´n Korendijks en horicots verts met hazelnoten

Categorie: 
Maand: 

MENU 2013

Ingrediënten

Voor 12 Personen

Roseval op zn Korendijks

  • 12 stuk(s) Roseval aardappelen (mooi ovaal) of Hoekse rooie
  • 12 plak(ken) pancetta, mooi krokant gebakken
  • 200 mililiter melk
  • 200 gram boter
  • benodigde zout en peper
  • benodigde peterselie

Pepersaus

  • 50 gram boter
  • 1 stuk(s) sjalot
  • 25 gram bloem
  • 25 mililiter cognac
  • 250 mililiter runderbouillon
  • 2 theelepel(s) rode peperkorrels (in vocht)
  • 125 mililiter slagroom

Haricots verts met hazelnoten

  • 500 gram haricots verts
  • 60 gram hazelnoten
  • 1 eetlepel(s) (walnoten)olie

Staartstuk

  • 1500 gram runderstaartstuk
  • 10 gram gekneusde peperkorrels
  • stuk(s) eiwitten
  • 3000 gram zeezout
  • benodigde zout en peper
  • benodigde olie om in te bakken

Gepeperde staartstuk van rund in een zoutkorst met pepersaus en Roseval op z´n Korendijks en horicots verts met hazelnoten Werkwijze

Pepersaus

Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 5 min. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot het mengsel lichtbruin kleurt. Roer de cognac en de bouillon erdoor en breng aan de kook. Kneus ondertussen de peperkorrels licht in de vijzel en voeg toe aan de saus. Kook de saus op laag vuur in tot een gladde, gebonden saus. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Voeg kort voor het uitserveren de lobbig geslagen slagroom toe.

Roseval op z’n Korendijks

Was de aardappelen en prik er met een vork wat gaatjes in.

Leg ze in de magnetron en zet op de hoogste stand. Laat ze 5 min verwarmen. Als de aardappelen gaar zijn snij je er overdwars een dakje af. Hol voorzichtig de aardappel uit zonder de zijkant te beschadigen.

 

Verwarm de melk en laat de boter hierin smelten.

De aardappelmassa door een pureeknijper drukken en het melk/boter mengsel scheutje voor scheutje toevoegen. Het moet een mooie gladde consistentie hebben. Doe de massa in een spuitzak en spuit de holle aardappel vol. Verkruimel de uitgebakken pancetta en strooi over de aardappel. Even afmaken met wat gehakte peterselie.

Haricots verts met hazelnoten

Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin. Kook de schoongemaakte haricots verts in water met zout in ca 7 min beetgaar.

Warm de boontjes kort voor het opdienen met wat olie op en schep de hazelnoten erdoor.

Serveren:

Verdeel het vlees over de voorverwarmde borden, zet de aardappel ernaast, leg wat boontjes erbij en schenk wat saus over het vlees.

Bereiding:

Staartstuk

Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 250 °C.

Wrijf zout en peper in het vlees

Laat de olie goed heet worden in een koekenpan. Schroei het vlees aan alle kanten dicht.

Haal het uit de pan en laat afkoelen.

Klop intussen de 10 eiwitten stijf (keukenmachine of handmixer) en spatel hier het zeezout doorheen. Er moet een kleverig zoutbrij ontstaan. Neem een vrij groot bakblik en smeer dat in met een beetje olie. Smeer hierin een laag zoutmengsel waar je het vlees op legt. Daarna beplak je het vlees (gewoon met je handen) met de gekneusde peperkorrels en daarna met het zoutmengsel. Zorg dat het een goede dikke laag is en aan alle kanten dicht.

Zet het vlees nu in de voorverwarmde oven. Draai na 10 min de temperatuur terug naar

200 °C en laat het geheel nog zo`n 30 à 35 min in de oven staan. De zoutkorst is nu behoorlijk hard geworden.

Haal het geheel uit de oven en laat een tiental minuten rusten. Verwijder de korst zodat je het vlees er uit kan halen. Snijd er mooie plakken van.

Wees de eerste om een beoordeling te plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen