Zet 12 langwerpig, zwarte bordjes in de warmhoudkast.
Wafels
Verdun de melk met 4 el water en verwarm het tot 38 °C (=lauwwarm). Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Meng de gedroogde gist door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en voeg 1 ei en de kristalsuiker toe. Meng het geheel goed met een houten lepel. Splits 3 eieren. Zet het eiwit apart. Voeg de resterende melk en een voor een de eidooiers, al roerend, toe aan het beslag. Smelt 100 g boter, voeg deze toe in de kom met het vanille-extract en de cognac. Roer het mengsel door elkaar.
Klop in een schone kom de eiwitten stijf (pieken) en schep deze door het beslag.
Dek de kom af met een schone, natte theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plek, bv. de warmhoudkast.
Kersencompote
Scheid het sap en de kersen. Bewaar het sap. Snijd de kersen in tweeën. Pers de citroen uit. Zet 4 el kersensap apart.
Verhit de rest van het sap in een kleine pan. Los het aardappelzetmeel op in 4 el koud sap. Voeg dit aardappelzetmeelmengsel al roerend toe aan het kokende sap en laat binden. Zet het vuur laag en laat het sap 1 min pruttelen tot het iets ingedikt is. Voeg de suiker toe. Haal de pan van het vuur en roer 1 el citroensap en de kersen door de siroop
Slagroom
Klop de slagroom met 1 el suiker lobbig.
Wafels bakken
Roer het gerezen beslag. Vet het wafelijzer in met de rest van de boter. Verhit het wafelijzer. Bak 120 ml beslag per keer in het hete wafelijzer (2 wafels). Tip: Gebruik maatbeker.
Serveren:
Serveer de wafels direct op een langwerpig bord met de kersencompote, een lepel slagroom en bestrooid met poedersuiker.
Notities
WIJNSUGGESTIEPacherenc du Vic Bilh, Sud Ouest Frankrijk