Snijd de avocado voorzichtig doormidden en verwijder de pit. Haal het vruchtvlees er met een lepel uit zonder de schil te breken. De schil heb je later nodig bij de opmaak. Hak het vruchtvlees fijn. Schil de komkommers en rasp deze en laat even uitlekken in een vergiet. Snipper de sjalotten, hak de koriander en pers de citroen en limoenen. Meng in een kom: de gehakte avocado, de geraspte komkommer, 3 el gesnipperde sjalotten, 5 el gehakte koriander, 4 el sushiazijn, citroen en limoensap (naar smaak) en wat olijfolie. Verwijder de zaadjes van de chilipepers en snijd hier zeer dunne ringen van. Voeg deze naar smaak toe. Bewaar 12 ringen voor de garnering. Meng alles samen en voeg eventueel wat extra olijfolie toe om het smeuïger te maken. Kruid met peper en zout.
Croutons
Snijd het zuurdesembrood in blokjes en bak ze in olijfolie tot croutons en laat ze afkoelen.
Garnering
Snijd de lente-ui in zeer dunne ringetjes. Neem wat blaadjes van de basilicum en waterkers. Rooster de amandelen in een droge pan en maal ze kort in de magimix. Snijd de palingfilet in stukjes van ca 2 cm (36 stukjes).
Serveren:
Leg een toefje veldsla midden in een diep bord. Vul de avocadohelften met het mengsel en zet ze op de veldsla. Leg op de avocado 3 stukjes paling, wat zuurdesemcroutons, waterkers, basilicum en twee ringetjes lente-ui en een chilipeperringetje. Garneer met de amandelrasp.
Notities
WIJNSUGGESTIESimonsig Chenin Blanc, Stellenbosch- Zuid Afrika