Rasp de citroenschil, snipper de sjalot fijn, rasp de tenen knoflook, hak de basilicum en bladpeterselie fijn. Meng deze ingrediënten in een kom met de room, eieren, panko en het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.
Vorm 4 à 5 mooie balletjes per persoon met de handen (bitterbalformaat). Verhit olijfolie in een koekenpan en kleur de gehaktballetjes aan. Voeg de salie en tijm toe en laat heel even meebakken. Zet de balletjes apart en gebruik de jus voor de groentensaus.
Groentensaus
Laat de artisjokkenbodems uitlekken of ontdooien en kook de erwtjes gaar.
Blus de jus van de gehaktballetjes af met de witte wijn. Laat reduceren tot de helft. Voeg kippenbouillon en kalfsfond toe en laat verder reduceren tot een mooie sausdikte. Voeg beide groenten toe aan de saus en warm vervolgens kort mee. Voeg de room toe en leg de gehaktballen terug in de pan en verwarm. Laat een klontje gezouten boter mee smelten.
Garnering
Hak de munt fijn en rasp de pecorino fijn.
Serveren:
Serveer op de warme borden de gehaktballetjes met de groentensaus. Garneer met munt en geraspte pecorino.