Pers de helft van de knoflook en meng deze met 8 el olijfolie en de Italiaanse kruiden.
Snijd de rest van de knoflook in plakjes. Verhit voorzichtig 5 el olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook 2 min op laag vuur. Zet apart.
Paprika’s
Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder steelaanzet en de zaadlijsten.
Leg de paprikahelften met de vel kant naar boven in een ovenschaal en grill
ze in de oven in ca. 25 min bijna zwart. Neem ze uit de oven en leg de paprika’s 20 min in een pan met de deksel erop.
Aubergines
Snijd de aubergines in schijven van een ½ cm dik in de breedte. ( gebruik eventueel de snijmachine) en leg ze in een vergiet. Bestrooi royaal met zout en laat 15 min staan.
Spoel af en dep droog met keukenpapier en bestrijk de plakken met 8 el. olijfolie.
Verhit de grillpan en grill de aubergines in delen in 5 min gaar. Keer halverwege. Maak eventueel een ruitpatroon op de plakken. Leg de plakken in een schaal of bord.
Pijnboompitten en kappertjes
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pijnboompitten op middelhoog vuur goudbruin. Laat de kappertjes uitlekken in een zeef en bak ze kort in 2 el olijfolie. Snijd de peterselie fijn.
Vervolg paprika en aubergine
Verwijder het vel van de paprika’s en leg om en om met de aubergines in een lage schaal. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Schenk de kruidenolie en de knoflookplakjes met de olie uit de pan over de groenten.
Bestrooi het geheel met de geroosterde pijnboompitten, kappertjes en geknipte peterselie.
Laat het gerecht ca 1 uur afgedekt buiten de koelkast op smaak komen.
Serveren:
Leg de mediterrane groenten op de langwerpige bordjes.
Snijd de ciabatta en zet in een broodmandje op tafel.
LET OP: Voor alle onderdelen de Rosmarino-olijfolie gebruiken.