Rooster de peperkorrels, steranijs, venkelzaad en kruidnagels in een droge koekenpan op matig vuur tot de kruiden beginnen te geuren. Maak de specerijen fijn in een vijzel of in een keukenmachine en meng met de kaneelpoeder.
Aardappelpoffertjes
Schil de aardappelen, kook ze in gezouten water gaar. Giet af en laat gedurende 10 min goed droog stomen. Pureer de aardappelen en voeg de eieren, de kruidenroomkaas, 200 ml zure room en 1 el bloem toe. Meng met de mixer tot een glad beslag. Breng op smaak met peper en zout. Bak de aardappelpoffertjes in een licht ingevette poffertjes pan en houd warm in de warmhoudkast.
Limoenbroccoli
Snij kleine broccoli roosjes. Rooster de pijnboompitten lichtbruin tot het aroma zich ontwikkelt. Rasp voor de limoenolie de schil van de limoen met een fijne rasp en vermeng met 60 ml olijfolie.
Verwarm een scheutje olijfolie in een sauteuse en bak de broccoli roosjes 3 tot 4 min. Gaar ze daarna met het deksel op de pan tot beetgaar (ca 5 min).
Biefstuk
Dep het vlees droog met keukenpapier. Peper en zout het vlees en bestrooi het met het 5-kruiden mengsel. Bak het vlees in 50 g boter en 50 ml olijfolie rood tot rosé. Laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 5 tot 10 min rusten alvorens het aan te snijden.
Serveren:
Leg 2 broccoli roosjes op het bord en lepel hier wat limoenolie op. Vervolgens wat zure room en de pijnboompitten. Leg er 3 poffertjes naast en 2 plakjes biefstuk. Lepel nog wat jus van de biefstuk op het vlees.
Notities
WIJNSUGGESTIESebastiani Zinfandel, Amerika -Californië Zeer donkere rode kleur. In de neus rijpe bessen, bramen, aardbeien, maar ook kaneel en kruiden. Een sappige aanzet, met veel rijp fruit, zwoele smaken en ronde tannines.