300guienlet op, ui wordt uit de soep gezeefd en dan gebruikt voor de croûtons
60gboter30+30
30gbloem
2000mlvolle melk
5steierenalleen de dooiers, het eiwit wordt niet gebruikt
360mlroom
Croûtons
1ststokbrood
100gbelegen kaas
peper en zout
Instructies
Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Zet 12 soepkoppen en 12 kleine bordjes voor de croûtons in de warmhoudkast.
Snijd 30 g boter in kleine blokjes en zet deze in de koelkast.
Soep
Snipper de uien fijn en fruit deze in 30 g boter. Als de ui lichtgekleurd is 30 g bloem erover strooien en verder fruiten tot een gladde blonde roux is verkregen. Voeg zout naar smaak toe. 2000 ml melk toevoegen en al roerend zachtjes 10 min koken.
Zeef de soep en bewaar de uitgezeefde uienpuree voor de croutons. Maak nu eerst de croûtons.
Roer de eierdooiers met de room in een apart schaaltje. Haal de soep van het vuur en bind dan al roerend met het ei-roommengsel. Afmaken door de koude boterblokjes er door te kloppen. Op smaak brengen met peper en zo nodig nog wat extra zout.
Croûtons
Kook de uitgezeefde uienpuree sterk in. Rasp de kaas. Snijd het stokbrood in 24 sneetjes en rooster deze 10 min in de oven op 180 °C. Beleg deze croûtons vervolgens met de uienpuree. Bestrooi royaal met geraspte kaas en zet terug in de oven om te gratineren. Maak intussen de soep af met het ei-roommengsel en de koude boterklontjes.
Serveren:
Soep onmiddellijk na afmaken serveren. Serveer de croûtons apart erbij op een klein bordje.