1000gvisgraten van verschillende soorten visbv poon, zalm, mul, zeebaars, en dorade
4elolijfolie
1stengelprei
2stuien
1stvenkel
50mlpastis
100mlwitte wijn
1000mlwater
140gtomatenpuree
6sttomaten
3tenenknoflook
6draadjesaffraan
Kruidenboeket
4blaadjeslaurier
1bosjetijm
15gkrulpeterselie
Kasteelaardappelen
9stvastkokende aardappelen
Vissoep
3stgrote rode poonfilets
200gmosselen rauw
200gvenusschelpen rauw
24stkleine gamba’s rauwgepeld met staartje
Garnering:
15gkrulpeterselie
zout en peper
Instructies
Kruidenboeket
Bindt 4 laurierblaadjes, 15 takjes tijm, 15 takjes krulpeterselie met een keukentouw bij elkaar.
Basis soep
Spoel de visgraten goed onder de kraan. Laat ze uitlekken in een zeef en hak ze in grove stukken. Snijd de prei uien en venkel grof. Bak gedurende 5 min in een grote pan met olijfolie op middelmatig vuur de prei, de ui en de venkel. Doe nu de visgraten erbij en bak alles op hoog vuur nog 8 min. Blus af met pastis en witte wijn en laat het geheel even doorkoken zodat de alcohol verdampt. Voeg de tomatenpuree, grof gesneden tomaten, gehakte knoflook en saffraan toe. Laat het geheel 10 min sudderen. Voeg het water en het kruidenboeket toe en laat het geheel nog 30 min op laag vuur sudderen. Doe alles in de blender (inclusief de graten!) en pureer het tot een dikke massa. Wrijf de soep door een fijne zeef, proef en breng op smaak met zout en peper. Doe de soep terug in de pan.
Kasteelaardappeltjes ( 3 per bord) ( zie you tube filmpje Kasteelaardappelen)
Schil de aardappelen en snijd deze op een lengte van ca 5 cm. Snijd dan de aardappel in de lengte in 2 of 4 gelijke delen, afhankelijk van de grootte van de aardappel. Neem je mes op het staal vast om met de punt te kunnen werken, zo kan je gemakkelijker rond de aardappel snijden. Neem nu de aardappel vast tussen duim en wijsvinger en snij de aardappel in een ton vorm met ongeveer 8 gelijke vlakken. Bewaar ze in koud water. Kook de aardappelen bijna gaar in de soep (ca. 10 min) neem ze uit de soep. De tijd is afhankelijk van het formaat van de kasteelaardappel, dus controleer ze, tot ze net niet gaar zijn, want ze garen nog door. Houdt ze warm.
Garnering
Pluk wat toefjes krulpeterselie om te garneren.
Vissoep
Snijd de rode poonfilets in stukken, Boen de mosselen en venusschelpen schoon.
Draai het vuur laag, doe de rode poonfilets, de mosselen, de venusschelpen en de gamba's in een grote zeef in de soep en gaar ze 5 min mee. (schelpen moeten open zijn). Neem de vis uit de soep en verdeel deze over de borden. proef en voeg naar smaak grof zeezout en peper toe.
Serveren:
Leg in ieder bord enkele kasteelaardappeltjes zorg ervoor dat in ieder bord gelijke hoeveelheden van alle soorten vis ligt. Schep of schenk de soep in de borden. Garneer de soep met kleine toefjes krulpeterselie.