1bosjebasilicum1/2 bosje voor olie en rest voor garnering
10gspinazie
1stlimoenvoor 1/3 rasp
Saus Andalouse
10elmayonaise
2tlketchup
2mespuntjes saffraan
½strode paprika
1stsjalot
1tlcitroensap
spuitfles of spuitzak
Instructies
Bereiding:
Zet 12 middelgrote borden in de warmhoudkast. Verwarm de oven op 180 °C voor de tomaten.
Tomatenvinaigrette
Mix de tomaten met de geraspte knoflook fijn. Gebruik de staafmixer of de blender. Druk door een zeef. Meng de cabernet sauvignon-azijn olijfolie en gezeefde tomaten tot een mooie vinaigrette en breng op smaak met vers gemalen zwarte peper en zeezout.
Basilicumolie
Snijd de spinazie en basilicum (½ bosje) fijn. Rasp de limoen. Mix alle ingrediënten samen tot een mooie groene emulsie. Druk de emulsie door een fijne zeef en laat uitlekken.
Saus Andalouse
Snijd paprika, en sjalot fijn Maal fijn in de blender met de saffraan en ketchup. Voeg de mayonaise en citroensap toe. Meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en zet koel weg.
Tomaten
Rasp de knoflookteentjes en de Parmezaanse kaas. Hak de bladpeterselie (4 el) en de basilicum fijn (4 el) Leg wat blaadjes basilicum apart voor de garnering. Snipper de uien. Ontvel de tomaten na ze ca 30 sec in kokend water te hebben gelegd. Snijd overlangs in tweeën. Hol de halve tomaten uit.
Voor de vulling van de tomaat doe het gehakt, ui, knoflook, panko, mosterd, Parmezaanse kaas, bladpeterselie, basilicum en room in een kom en meng goed samen tot een mooie homogene massa. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Vul de tomaten goed met het gehakt mengsel en verdeel de 4 takjes tijm erover. Plaats de 24 halve tomaten in een met olijfolie ingewreven ovenschaal. Besprenkel de tomaten met olijfolie en plaats ca 35 min in de voorverwarmde oven. Haal de schaal uit de oven en werk af met een weinig zeezout en vers gemalen peper, de tomatenvinaigrette (bewaar wat vinaigrette voor het uitserveren), nog wat tijm, de basilicumblaadjes en oreganoblaadjes.
Serveren
Leg 2 gevulde tomaten op een voorverwarmd bord. Giet hierover wat tomatenvinaigrette en leg op iedere helft een blaadje basilicum. Garneer rondom met saus Andalouse en druppels basilicumolie (om en om). Leg wat blaadjes basilicum tussen de tomaten. Voeg wat tomatenvinaigrette toe op het bord en serveer uit.