Ga terug
Afdrukken
Afbeelding recept
Notities
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Vijgen met stilton port en noten
Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
Gang
Kaas
Keuken
Mediterraan
Trefwoord
2019, januari
Porties
12
Auteur
Menucommissie CCR
Ingrediënten
Vijgen
12
st
verse vijgen
½
fles rode port
2
el
vijgenjam
300
g
stilton
honing
Gekarameliseerde noten
60
g
walnoten
gepeld
60
g
suiker
1
à 2 el water
12
st
krentenboterhammen
Instructies
Vijgen
Wel de vijgen in zijn geheel in de port op een laag vuur (vlamverdeler) ca. 8 min.
Haal de vijgen uit de port en laat ze uitlekken op keukenpapier. Kook het portvocht in tot 1/3 (stroperig).
Snijd de vijgen open als een bloem en vul ze met een likje jam en stilton. Zet ze in een vuurvast schaaltje.
Druppel kort voor het opdienen, wat honing over de kaas en plaats ze onder de hete salamander totdat de kaas een beetje pruttelt.
Gekarameliseerde noten
Breek de gepelde walnoten met de hand in stukjes.
Maak een karamel in een koekenpannetje van de suiker en heel weinig water.
Schud de massa af en toe en voeg, als de suiker licht bruin wordt, de noten toe en roer die met een houten lepel zodat ze een suikerkorstje krijgen.
Laat afkoelen op een plank.
Rooster de krentenboterhammen en steek er rondjes uit.
Serveren
Maak een spiegeltje van de portsiroop op een rond bord.
Zet daar de vijg in en strooi wat gekarameliseerde noten omheen.
Geef er geroosterde rondjes krentenbrood bij.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Fonseca Tawny Port, Dourovalley -Portugal