Snijd de witlof in kleine stukjes. Hak de sjalotten en knoflook fijn.
Snijd de bieslook fijn (bewaar ook voor de garnering).
Fruit in een hoge pan met olijfolie de fijngesneden sjalotten, knoflook en witlof.
Laat het geheel, onder roeren, garen, maar niet verkleuren. Als de sjalotten glazig zijn, voeg dan eerst het limoensap toe en vervolgens het ingekookte gevogeltefond.
Laat het geheel ca. 15 min zachtjes trekken. Voeg de brie en de room toe en laat het
ca. 5 min garen.
Pureer met de staafmixer. Zeef het geheel en breng op smaak met zout, witte peper en versgeraspte nootmuskaat en (eventueel) wat suiker.
Stokbrood
Bak het stokbrood af. Laat het afkoelen. Snijd het brood in plakken en besmeer met boter. Leg de plakken kort voor het opdienen onder de salamander.
Serveren:
Schenk de soep in de kopjes en plaats op een langwerpig bord, leg er een plakje stokbrood naast en garneer met de bieslook.