Kijk de haringen na op graatjes en maak er 12 mooie helften van.
Maak de gemberwortel schoon en snijd er dunne plakjes van. Frituur de plakjes
op 160 °C goudbruin en krokant; laat uitlekken op keukenpapier.
Dressing
Maak de dressing en proef op zout en peper.
Gemberaioli:
Rasp de schil van een schoongeboende sinaasappel. Rasp de gemberwortel.
Meng de eierdooiers met de limoensap, sinaasappel- en gemberwortelrasp. Klop er langzaam de maisolie doorheen, vervolgens de room en breng de aioli op smaak met zout en peper
Haring met bosui en krokante rijstmie
Kijk de haringen na op graatjes en maak er 12 mooie helften van. Ontdoe de
peper van de zaadjes en snijd hem fijn. Kook de rijstmie volgens de
gebruiksaanwijzing. Maak de dressing en marineer de haringhelften daarin.
Rooster het sesamzaad; snijd de peterselie fijn. Frituur de rijstmie op 200 °C.
Snijd de bosuitjes in fijne reepjes van 4 cm lang. Haal kort voor het uitserveren de haringen uit de marinade en bestrooi ze met het geroosterde sesamzaad.
Serveren:
Haring met gefrituurde gember
Leg op elk bord een streep sla. Vul een amuselepel met aioli en leg de lepel
naast de sla. Haal de haring door de dressing en leg dit op de sla.
Verdeel de resterende dressing over de sla. Leg er enkele gemberchips bij.
Haring met bosui en krokante rijstmie
Haal de haring uit de dressing en leg de bosui reepjes in de dressing.
Maak op het bord een bedje van de rijstmie en verdeel daar de uitgelekte reepjes
bosui over. Leg er een haringhelft bovenop en bestrooi dit met de peterselie.
Nappeer zorgvuldig nog wat dressing over het geheel.
Notities
WIJNSUGGESTIEVon der Leyen Riesling Trocken, Duitsland-Moezel