4steieren4 eidooiers, n.b. bewaar 2 eiwitten voor chocolademousse
40blaadjes basilicum
Chocolademousse
130gwitte chocolade
1stei+ gebruik 2 eiwitten van het ijs
40gkristalsuiker
300mlslagroom
2 ½blaadjes gelatine
Filodeeg
2pakjes filodeegvellen
100groomboter
Poedersuiker
Aardbeien
500gaardbeien
50gkristalsuiker
Garnering
basilicum
Instructies
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Basilicumijs
Verhit al roerend de melk, room, suiker en 4 eidooiers tot 82°C. Koel terug tot circa 40C. Giet de massa in een blender samen met 40 blaadjes basilicum. Draai fijn en zeef opnieuw. Zet afgedekt in de koeling. Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van.
Chocolademousse
Smelt de chocolade au bain-marie. Week de gelatine in koud water.
Klop de slagroom lobbig. Klop de 2 eiwitten met 20 g suiker stijf.
Klop het ei samen met 20 g suiker au bain-marie tot max 70 °C om stollen te voorkomen
Knijp de gelatine uit en los deze op in het warme eimengsel. Laat afkoelen.
Meng nu alle ingrediënten door elkaar en doe de mousse in een spuitzak. Leg deze in de koeling.
Filodeeg
Bestrijk een bakplaat met gesmolten boter. Steek –op een snijplank- 6x12 rondjes (Ø 6 cm) uit het deeg. Leg de filodeegrondjes op de bakplaat in de gesmolten boter. Bestrijk ook de bovenkant met gesmolten boter en bestrooi rijkelijk en gelijkmatig met poedersuiker. Bak ze vervolgens af in een op 200°C voorverwarmde oven (let op dit kan snel gaan). Haal de krokante filodeegrondjes van de bakplaat.
.
Aardbeien
Neem 500 g aardbeien en pureer deze met de suiker. Maak de overige aardbeien schoon voor de garnering
Serveren:
Gebruik ronde borden en bouw op elk bord een torentje van 6 laagjes filodeegkoekjes, met tussen elke laag wat chocolademousse (uit de spuitzak). Leg naast het filodeegtorentje wat aardbeiensaus met aardbeien. Tot slot een mooie bol ijs en garneer met de basilicum.
Notities
WIJNSUGGESTIEQaudy Elysium Black Muscat, California- VS