kookringen 8 cm doorsnede voorkeur metaal voor de optimale warmtegeleiding.
Ingrediënten
Chocolademoelleux
225gsuiker
180gbloem
¾tlzout
350gboter300+50 voor invetten
300gpure chocolade
6steieren
6steidooiers
Vanilleroomijs
300mlvolle melk
200mlslagroom
100gsuiker
4steidooiersmiddel
1stvanillestokje
Garnering
250gframbozen
50gpoedersuiker
12stmunttopjes
Instructies
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 210 °C. Zet (glazen) dessertbordjes klaar.
Vanilleroomijs
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er de merg uit. Doe de merg en het stokje samen in een steelpan. Verwarm dit enkele min tegen de kook aan (NB niet laten koken).
Klop de eidooiers samen met de suiker in een mengkom in ca 5 min tot een luchtig en bijna wit mengsel.
Voeg vervolgens al roerend het eimengsel bij de melk en verwarm dit tot 80 °C. Laat het mengsel iets indikken, blijf roeren en houd de temperatuur constant. Haal dan de pan van het vuur en laat volledig afkoelen. Verwijder het vanillestokje.
Klop de slagroom luchtig en spatel hier het ei- melkmengsel door. Doe het mengel in de ijsmachine en draai er ca 1 liter vanilleroomijs van. Controleer het ijs regelmatig tijdens bereidingsproces. Bewaar het bereide ijs in de vriezer tot uitserveren.
Chocolademoelleux
Smelt de boter in een ruime steelpan op laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de brokken chocolade toe. Roer dit door tot de chocolade gesmolten is.
Klop in een kom (mixerstand 1) de eieren, de eidooiers, de suiker en het zout licht op. Zeef de bloem en spatel erdoor en meng als laatste het chocolademengsel erdoorheen. Laat het beslag minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Kort voor uitserveren
Vet 12 kookringen of vormpjes met een inhoud van 150 ml in met boter en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vul ze voor 2/3 met het beslag en bak de moelleux 10 tot 14 min, tot de bovenkant net gestold is.NB binnenkant moet vloeibaar blijven. Laat de moelleux uit de oven 2 min rusten en stort ze vervolgens stuk voor stuk op het dessertbordje. (Zo mogelijk warm serveren).
Garnering
Scheur wat muntblaadjes om te garneren. Controleer frambozen en zet poedersuiker klaar.
Serveren:
Maak een mooie compositie van de moelleux, een bolletje vanilleroomijs en enkele frambozen. Garneer met een paar muntblaadjes en strooi poedersuiker over de frambozen.
Notities
WIJNSUGGESTIEAlvaro Domeq Vina 98 Pedro Ximinez, Jerez- Spanje