2 taartvormen van 24 cm (moeten goed sluiten of dicht zijn; beslag is dun!)
Ingrediënten
Kersensorbet-ijs
750gverse Hollandse kersen
1 ½stblaadjes gelatine
300mlwater
300gsuiker
8mlcitroensap
Clafoutis
160grsuiker
2grzout
6steieren
1200grverse hollandse kersen
200gramandelmeel
100grmaïzena
2stvanillestokje
200mlvolle melk
699mlslagroom
Garnering
15gmuntblaadjes
12stverse Hollandse kersenmet pit en steeltje
boterinvetten taartvormen
bloembloemen taartvormen
poedersuiker
Instructies
Bereiding:
Verwarm oven voor op 170 °C.
Kersensorbet-ijs
Week de gelatineblaadjes in koud water. Spoel de kersen en ontpit ze daarna. Doe het water en de suiker in een steelpan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Voeg de kersen en het citroen sap toe. Zodra het mengsel kookt haal je het van het vuur en voeg je de gelatineblaadjes toe. Pureer met de staafmixer en laat volledig afkoelen. Giet daarna in de ijsmachine en draai er ijs van. Laat het ijs zo nodig nog even opstijven in de vriezer.
Clafoutis
Spoel de kersen en ontpit ze daarna. Verdeel de kersen over de 2 taartvormen. Meng voor het beslag in een kom de 6 eieren en 80 g. suiker. Voeg het amandelmeel en de maïzena toe en meng goed. Splijt de 2 vanillestokjes en schraap het merg eruit. Voeg toe aan het beslag. Voeg 200 ml melk en 600 ml slagroom toe aan het beslag. Vet de taartvormen in met boter en bestuif met bloem. Verdeel de kersen gelijkmatig over de taartvormen. Giet het beslag over de kersen in de taartvormen. Bak 40 min op 140 °C Neem uit de oven en laat tot lauwwarm afkoelen.
Serveren:
Haal de clafoutis voorzichtig uit de vormen. Snijd elk van de beide lauwwarme clafoutis in 6 punten. Leg elke punt op een dessertbordje. Bestrooi royaal met poedersuiker. Leg naast de clafoutis-punt een bol ijs. Garneer met een kers en muntblaadjes.