Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kersenclafoutis met kersensorbet-ijs

Nog geen beoordeling
Kersenclafoutis met kersensorbet-ijs
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenItaliaans
Trefwoord2023, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • 1 kersenontpitter
 • 2 taartvormen van 24 cm (moeten goed sluiten of dicht zijn; beslag is dun!)

Ingrediënten

Kersensorbet-ijs

 • 750 g verse Hollandse kersen
 • 1 ½ st blaadjes gelatine
 • 300 ml water
 • 300 g suiker
 • 8 ml citroensap

Clafoutis

 • 160 gr suiker
 • 2 gr zout
 • 6 st eieren
 • 1200 gr verse hollandse kersen
 • 200 gr amandelmeel
 • 100 gr maïzena
 • 2 st vanillestokje
 • 200 ml volle melk
 • 699 ml slagroom

Garnering

 • 15 g muntblaadjes
 • 12 st verse Hollandse kersen met pit en steeltje
 • boter invetten taartvormen
 • bloem bloemen taartvormen
 • poedersuiker

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm oven voor op 170 °C.

Kersensorbet-ijs

 • Week de gelatineblaadjes in koud water. Spoel de kersen en ontpit ze daarna. Doe het water en de suiker in een steelpan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Voeg de kersen en het citroen sap toe. Zodra het mengsel kookt haal je het van het vuur en voeg je de gelatineblaadjes toe. Pureer met de staafmixer en laat volledig afkoelen. Giet daarna in de ijsmachine en draai er ijs van. Laat het ijs zo nodig nog even opstijven in de vriezer.

Clafoutis

 • Spoel de kersen en ontpit ze daarna. Verdeel de kersen over de 2 taartvormen. Meng voor het beslag in een kom de 6 eieren en 80 g. suiker. Voeg het amandelmeel en de maïzena toe en meng goed. Splijt de 2 vanillestokjes en schraap het merg eruit. Voeg toe aan het beslag. Voeg 200 ml melk en 600 ml slagroom toe aan het beslag. Vet de taartvormen in met boter en bestuif met bloem. Verdeel de kersen gelijkmatig over de taartvormen. Giet het beslag over de kersen in de taartvormen. Bak 40 min op 140 °C Neem uit de oven en laat tot lauwwarm afkoelen.

Serveren:

 • Haal de clafoutis voorzichtig uit de vormen. Snijd elk van de beide lauwwarme clafoutis in 6 punten. Leg elke punt op een dessertbordje. Bestrooi royaal met poedersuiker. Leg naast de clafoutis-punt een bol ijs. Garneer met een kers en muntblaadjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE
De Moya Gloria Dulce Monastrell, Valencia-Spanje