Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Steak tomaat

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
Trefwoord2016, augustus
Porties12
AuteurMenucommisie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 12 st roma tomaten
  • 2 st sjalotten groot
  • 5 el peterselie gehakt
  • 8 st zoutzure augurkjes klein
  • 2 el kappertjes
  • 2 tl worcestershiresaus
  • 1 tl tabasco
  • 2 el grove mosterd
  • 2 el tomatenketchup
  • 10 el taggiasche olijven
  • 12 el zeer goede olijfolie
  • 12 st kwarteleitjes
  • 1 bakje tuinkers
  • 100 g Old Amsterdam kaas

Instructies

Bereiding:

  • Kerf de tomaten boven en onder licht in met het puntje van een mes. Laat ze 10 tot 20 sec in kokend water hun velletje lossen en schep de tomaten direct in koud water om garen te voorkomen.
  • Trek het velletje van de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder het zaad. Snijd de partjes brunoise ca ½ cm en meng met de ragfijn gesnipperde sjalotjes, de gehakte peterselie, de afgespoelde kappertjes en de in brunoise gesneden augurkjes. Maak op smaak met de worcestershiresaus, de tabasco en peper en zout.
  • Meng de tomatenketchup en de mosterd goed en voeg dit toe aan de tomaten.
  • Hak de taggiasche olijven en meng dit met de olijfolie.
  • Bak de kwarteleitjes heel zachtjes in een koekenpan met wat olijfolie.

Tip:

  • Kras met de punt van een officemesje (klein keukenmes) het eitje overdwars over de helft in en breek het verder boven de pan open.

Serveren:

  • Maak met een ring van 6 cm een bodempje tomaat in een diep bord. Schep hier wat olijven rondom en leg op de tomaat het kwarteleitje. Versier met wat tuinkers en wat krullen Old Amsterdam.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Charte d'Assemblage, Frankrijk-Languedoc
Vol met stevig zwart fruit aroma. Lichte kruidigheid door de Syrah en Mourvèdre toevoeging. Mooie complexe wijn met diepe kleur. Een rijke, volle smaak!