Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken
Gesmoord varkensvlees met chorizo en olijven

Gesmoord varkensvlees met chorizo en olijven

Nog geen beoordeling
Gesmoord varkensvlees met chorizo en olijven
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2023, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Varkensvlees

 • 100 ml olijfolie
 • 1000 g varkensprocureur
 • bloem voor het bestuiven van het vlees
 • 200 ml rode wijn
 • 3 st uien
 • 8 tenen knoflook
 • 200 g chorizo
 • 3 tl pimenton dulce gerookte paprikapoeder zoet
 • 3 el tomatenpuree
 • 400 g tomaten blokjes uit blik
 • 450 ml kippenbouillon
 • 1 bosje oregano
 • 1 bosje rozemarijn

Siroop

 • 100 ml sherryazijn
 • 3 tl fijne kristal suiker
 • 150 g zwarte olijven zonder pit

Spruitjes

 • 600 g spruitjes
 • klontje roomboter

Rijst

 • 400 g basmati rijst ca 1000 g gekookt

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 grote borden in de warmhoudkast.

Varkensvlees

 • Snijd de varkensprocureur in stukken van ca 3 cm. Bestuif het vlees met bloem. Verhit 5 el olijfolie in een grote braadpan op middelhoog tot hoog vuur. Bak het vlees in een aantal porties rondom bruin en schep de porties in een grote kom. Giet de rode wijn in de braadpan en schep het aanbaksel los van de bodem. Laat de wijn 3-4 min licht inkoken en giet het over het vlees in de kom. Verhit de overgebleven olijfolie in de pan op middelhoog vuur. Snijd de uien fijn. Roerbak de uien zachtjes 3-4 min tot ze glazig zijn, laat ze niet kleuren. Hak de knoflooktenen fijn en verwijder het vel van de chorizo en snijd in reepjes. Voeg de knoflook en chorizo bij de uien en roerbak nog 2 min. Voeg de pimenton en de tomatenpuree toe en roerbak nog 1 min. Voeg de tomaten uit blik met vocht samen met de bouillon toe. En voeg tot slot het vlees weer toe. Hak 3 el oregano en 2 el rozemarijn fijn en voeg toe. Breng op smaak met zout en peper en breng tegen de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees 1 tot 1 ½ uur tot het vlees zacht is (Proeven!).

Siroop

 • Zet een kleine pan met de sherryazijn en de suiker op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Draai het vuur iets hoger en laat inkoken tot de gewenste dikte. Giet de verkregen siroop bij het vlees, voeg de olijven toe en roer alles goed door elkaar. Smoor het geheel nog ca. 15 min in de open pan tot de saus aan de bolle kant van de lepel blijft hangen.

Spruitjes

 • Maak de spruitjes schoon en kook ze in ca. 10 min beetgaar. Giet de spruiten af en maak op smaak met een klontje boter. En houdt warm.

Rijst

 • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.

Serveren:

 • Schep een lepel rijst op de borden en verdeel het vlees met de saus over de borden en dien op met de spruitjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE