Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Flensjes met kriekensaus

Nog geen beoordeling
Flensjes met kriekensaus
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenBelgië
Trefwoord2024, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Vanilleroomijs

 • 6 st eieren dooiers
 • 300 g kristalsuiker
 • 700 ml volle melk
 • 200 ml slagroom minstens 35%
 • 1 st vanillestokje

Flensjes

 • 200 g tarwebloem
 • 2 st eieren
 • 250 ml Bellevue Kriekbier 1 flesje
 • 7 g vanillesuiker
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 75 g ongezouten boter om te bakken

Kersensaus

 • 600 g kersen op sap in pot
 • 250 ml Bellevue Kriekbier 1 flesje
 • 7 g vanillesuiker
 • 4 el kristalsuiker
 • 1 tl kaneelpoeder
 • 4 tl aardappelzetmeel
 • 2 el water

Garnering:

 • 3 el poedersuiker

Instructies

Vanilleroomijs

 • Splits de eieren (het eiwit wordt niet gebruikt). Klop de eierdooiers samen met de suiker tot een witgele massa. Snij het vanillestokje open met een scherp mesje. Kook daarna de melk samen met de room en het opengesneden vanillestokje. Wanneer dit kookt haal je het vanillestokje eruit en schraap je de laatste vanillezaadjes uit het stokje. Deze doe je bij de melk. Giet dan de melk langzaam delen bij de suiker-eiermengsel en roer dit goed door. Verwarm daarna de massa opnieuw. Maar het mag niet opnieuw meer koken. Als het een lichte pudding is (het loopt dan trager van de houten lepel) en dan is het klaar. Laat het mengsel dan afkoelen. Schep de afgekoelde massa in de ijsmachine en laat ca. 45 min draaien tot het ijs mooi glad is. Zet in de vriezer en schep zo nu en dan door met een vork.

Flensjes

 • Roer in een kom de bloem, het ei, het bier, de vanillesuiker en 1 tl kaneel tot een glad beslag. Verhit in een kleine koekenpan steeds een klontje boter en bak 12 dunne flensjes van het beslag. Zet opzij in de warmhoudkast.

Kersensaus

 • Breng in een steelpan het bier, de vanillesuiker, de kristalsuiker en 1 tl kaneel aan de kook. Voeg de kersen (zonder het sap) toe en warm 3 min. mee. Roer het aardappelzetmeel met het water glad en bind vervolgens de saus hiermee tot een licht gebonden saus.

Serveren:

 • Verdeel de flensjes over de borden en verdeel de kersensaus erover. Laat een plekje midden-boven open voor het ijs. Bestrooi het flensje met poedersuiker. Leg een bolletje vanilleroomijs midden-boven op elk flensje.

Notities

WIJNSUGGESTIE
De Moya Gloria Dulce Monatrell, Valencia-Spanje