Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tarte Tartin van sjalotjes met citrusjus en geitenkaas

Nog geen beoordeling
Tarte Tartin van sjalotjes met citrusjus en geitenkaas
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenFrans
Trefwoord2023, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • bakvormpjes 10 cm
 • bakpapier

Ingrediënten

Tarte Tatin

 • 200 g suiker
 • 850 g kleine sjalotjes
 • 12 plakjes roomboterbladerdeeg

Citrusjus

 • ½ st rode ui
 • 2 st jeneverbessen
 • 1 st kruidnagel
 • 1 st laurierblad
 • 1 st steranijs
 • 1 st sinaasappel
 • 250 ml kalfsjus
 • 250 g geitenkaas gerijpt Bettine 50+

Korianderolie

 • 100 g vers korianderblad
 • 80 ml olijfolie extra vergine

Garnering

 • 2 st sinaasappel
 • zout en peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 kleine bordjes in de warmhoud kast. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Citrusjus

 • Snijd de rode ui fijn en fruit deze in weinig olijfolie met de gekneusde jeneverbes, laurier, kruidnagel en de steranijs. Voeg wat rasp van de sinaasappel toe en pers de sinaasappel uit (100ml). Blus af met sinaasappelsap en voeg de kalfsjus toe. Laat het geheel ca. 10 min op laag vuur garen. Passeer de jus door een zeefje en bewaar. Eventueel op smaak brengen met peper en zout.

Koriander olie

 • Blancheer de koriander 10 sec. en spoel af met koud water droog het blad met een schone theedoek, hak de koriander fijn en maal ze met de olijfolie in de keuken machine tot een gladde saus voeg, naar smaak, een klein snufje fijn zout toe. Bewaar de olie in een spuitflesje.

Tarte Tatin

 • Kook de suiker met een klein beetje water tot karamel. Leg een langwerpig stukje bakpapier in de vormpjes (over de randen hangend), zodat de taartjes er straks gemakkelijker uitkomen. Verdeel de karamel over de vormpjes (10 cm).
 • Maak de sjalotjes schoon, halveer ze, bak ze kort enigszins glazig en verdeel ze over de vormpjes. Steek het bladerdeeg uit met een steker (10cm) en prik er gaatjes in. Verdeel de deegplakjes op de sjalotjes. Bak de sjalottentaartjes in de oven op 180°C gedurende circa 15 min.

Garnering

 • Snijd van de sinaasappels 12 dunne plakjes en draai tot een krul.

Serveren:

 • Trek met hulp van het bakpapier voorzichtig de taartjes los en haal ze uit de vorm en verdeel ze over de borden. Verdeel de citrusjus op het bord rond het taartje. Verbrokkel de geitenkaas. En verdeel de kaas over de taartjes en maak het gerecht af met wat druppels korianderolie op het bordje rond de Tarte Tatin en de sinaasappelkrul.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Tenuta Sant’Antonio Scaia Rosato, Veneto - Italië