Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Appeltatin met gezouten honingijs

Nog geen beoordeling
Appeltatin met gezouten honingijs
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenSpaans
Trefwoord2024, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Gezouten honingijs

 • 500 ml volle melk
 • 190 g vloeibare honing
 • 4 st eieren
 • 1 tl zeezoutvlokken
 • 250 ml slagroom

Appeltatin

 • 300 g kristalsuiker
 • 80 g boter
 • paar takjes citroentijm
 • 6 st zoete appels
 • 450 g roomboterbladerdeeg
 • bloem om de tafel te bestrooien

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 200 °C. Zet 12 dessertborden klaar.

Gezouten honingijs

 • Splits de eieren. Alleen de dooiers zijn nodig. Verwarm de melk met de suiker bijna tot het kookpunt (max 80°C). Klop de honing, de eidooiers en het zout in een kom tot een luchtig geheel. Schenk de nog warme melk erover en roer door tot het glad is. Schenk in een kom en laat afkoelen. Roer de slagroom door de afgekoelde pudding en schenk in de ijsmachine en laat draaien tot het stevig ijs is. Schep zo nodig in een bak en zet het in de vriezer tot serveren.

Appeltatin

 • Schil de appels en boor ze uit. Halveer de appels. Kies een ovenbestendige koekenpannen met dikke bodem en een doorsnede van ca 26 cm. Strooi de suiker in de koekenpan en voeg een paar el water toe. Zet de pan op laag vuur en laat al roerend rustig koken tot de suiker is opgelost. Stop met roeren en zet het vuur hoger en laat koken tot een donkere goudbruine karamel. Voeg de boter toe en roer snel tot een glad geheel. Leg de halve appels met de gesneden kant naar boven in de pannen en voeg de citroentijm toe. Temper het vuur tot laag vuur en laat 10 min bakken. Laat vervolgens afkoelen.
 • Laat 4 plakjes bladerdeeg elkaar overlappen en plak aan elkaar. Bestuif de tafel met bloem en rol uit. Maak het uitgerolde stuk groot genoeg om een cirkel uit te snijden die de pan bedekt. Leg de plak over de pan en stop de overlap netjes in langs de randen van de pan met appel. Bak de taart ca 25-30 min goudbruin. Haal uit de oven en laat ca 10 min rusten. Keer daarna de taart om op een snijplank. Snijd de taart in 12 stukken.

Serveren:

 • Verdeel de 12 taartpunten over de dessertborden. Haal het ijs een half uurtje voor serveren uit de vriezer!! Leg op ieder bord 2 bolletjes honingijs en dien op.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Taylor’s Select Ruby Port, Douro -Portugal