Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Aubergine met tomaat, bulgur, köfte en citroenyoghurt

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2022, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • olijfolie om te bakken
 • keukenpapier om te deppen

Ingrediënten

Köfte

 • 800 g lamsgehakt
 • 25 g bladpeterselie
 • ½ bos munt
 • 2 el ras el hanout Marokkaanse specerijenmix
 • 12 st rozemarijntakjes

Aubergines

 • 3 st aubergines

Tomaat en bulgur

 • 3 st uien
 • 4 tn knoflook
 • 600 g cherrytomaatjes
 • 1 ½ tl piment
 • 2 el tomatenpuree
 • 500 ml water
 • 350 g bulgur graanproduct

Citroenyoghurt

 • 10 g munt
 • 40 g gekonfijte of ingemaakte citroen pot Souq
 • 300 g yoghurt Griekse stijl
 • zout zwarte peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 grote borden in de warmhoudkast. Verwarm de oven voor op 200 °C.

Köfte

 • Was en leg 12 takjes rozemarijn van ca 12cm lengte in een bakje water (laat naadjes eraan!).
 • Snijd alle bladpeterselie fijn. Snijd ook 3 el munt fijn. Doe het lamsgehakt met peterselie, munt en 2 el ras el hanout in een kom. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het gehakt in 12 gelijke porties en vorm er met vochtige handen 12 worstjes van. Rijg ze aan de rozemarijnspiezen en laat ze in de koelkast 30 min opstijven.

Aubergines

 • Snijd de aubergines in blokjes. Doe ze in een zeef en strooi er 2 el zout over. Dit goed mengen en ca 30 min laten intrekken. Vervolgens afspoelen en droogdeppen. Meng ze in een grote kom met 6 el olijfolie, 1 tl zout en royaal versgemalen zwarte peper. Spreid de blokjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de groente ca 40 min in de oven en schep de blokjes halverwege de tijd om tot ze gaar en gekaramelliseerd zijn. Haal ze uit de oven en bewaar ze in een schaal. Zet de schaal afgedekt in de warmhoudkast.

Tomaat en bulgur

 • Pel de uien schoon en snijd in dunne plakken. Pel de knoflook en hak fijn. Schenk 4 el olijfolie in een grote sauteerpan met deksel. Zet de pan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de uien toe in de hete olie en fruit ze 8 min omscheppend tot ze gaar en gekaramelliseerd zijn. Bak knoflook en piment steeds roerend 1 min mee tot de knoflook geurt en bruin is. Doe de cherrytomaatjes erbij, prak ze met en pureestamper fijn. Roer de tomatenpuree, 500 ml water en 1 ½ tl zout door. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur lager, sluit de pan en laat de groenten 12 min stoven. Voeg de bulgur toe, roer tot de korrels volledig met saus zijn omhuld en haal de pan van het vuur. Zet de pan 20 min opzij tot de bulgur alle vloeistof heeft opgezogen.

Yoghurt

 • Snijd een handvol muntblaadjes in reepjes. Roer in een middelgrote kom de yoghurt met de ingemaakte citroen, de helft van de muntreepjes en een ½ tl zout door elkaar. Gebruik de rest van de muntreepjes voor de garnering.

Afronding

 • Laat een grillpan op middelhoog tot hoog vuur heet worden. Bestrijk de köfte met de bakolijfolie. Rooster de köfte onder regelmatig keren tot ze licht geblakerd en gaar zijn.

Serveren:

 • Verdeel de warme bulgur over de hete borden. Schep de aubergines deels op de bulgur. Voorts een lepel yoghurt erbij. Maak het geheel compleet met de köfte in het midden en bestrooi het gerecht met de reepjes munt.

Notities

WIJNSUGGESTIE
RedHeads Coco Rôtie Syrah/Viognier 2019